Дръзки тоалети на дипломното ревю "NEW GENERATION 2022"

* Възпитаници на НБУ показаха новите си дизайнерски идеи
* * Проф. д.н. Любомир Стойков: „Младите творци трябва да получат шанса, който заслужават!“

Студентите от бакалавърската програма „Мода“, специализация „Модна индустрия“ към Нов български университет представиха своите виждания за стил и дизайн на облеклото в зала “Nova Art Space”. В дипломното "NEW GENERATION 2022" ревю взеха участие 10 дипломанти, които представиха своите творчески идеи с общо 72 модела, като всеки студент представи разработена колекция с по 6-7 тоалета.
Една от най-отличителните линии облекла бе тази на Боряна Бонева, която откри ревюто с интересното заглавие на колекцията си – „07d : 25h : 34m : 00s“. Колекцията “The Earth has a deadline” е вдъхновена от публикация за масивен часовник в Ню Йорк или “Metronome Climate Clock”, отброяващ времето, което остава на човечеството да действа, за да спаси себе си и единствения си дом от опустошенията на климатичния хаос. Чрез тази линия младата дизайнерка инициира извършване на все повече действия към устойчив начин на живот, а облеклата са изработени от отпадъчен материал от естествена кожа.
Двама от студентите, Биляна Михайлова и Павлина Павлова, демонстрираха модни визии, разработени за университетския моден лейбъл FASHIONxNBU, под ръководството на доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева.

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

Линията “LAIKA” на Павлина Павлова цели да насочи вниманието на аудиторията към важната роля на животинския свят в класическата мода и трансформациите, които модната индустрия претърпява през последните десетилетия с цел откъсване от лошите практики, включващи експлоатация на живи организми. Основното вдъхновение за колекцията е кучето Лайка (1957 г.), което е първото животно, изпратено в космоса и чиято история представя интересна гледна точка за взаимодействието на човека с животните и експериментите, в които те биват включвани през 50-те години на ХХ век.  Впечатляващи детайли в колекцията са дългите колани, спускащи се и преплитащи се от всевъзможни части на моделите, наподобяващи предпазните колани в космическата совалка. Материите са студена вълна, винил, различни по структура плетива, плисирани платове и принт върху сатенирани материи, вдъхновен от облика на кучето Лайка.

Другата колекция на модния лейбъл FASHIONxNBU „Rue de la Paix“  (дизайнер Биляна Михайлова) обединява емблематични години от творчеството на първия имиджмейкър в империята на стила Чарлз Фредерик Уърт, и основни ключови елементи от модата през XIX век в Париж. Колекцията подчертава връзката с природата и нейната цялостна естественост и свобода като основна ключова идея.
Колекцията “LE MÊME” на младата дизайнерка Ния Николова върна публиката в 80-те години на миналия век със смел стил, блясък, високи рамене и наситени цветове. “Femme Fatale” на Борислава О. Георгиева акцентира върху женската фигура и бурлеската от 20-те години на миналия век.

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

На ревюто беше показана и първата колекция на лейбъла FASHIONxNBU “Momentum Pacis Limited Edition 2022”. Тоалетите, вдъхновени от картината „Жътва“ на Питър Брьогел (1525-1569), бяха представени през декември в НБУ в Центъра, а през юни тази година и в Италия като част от ревю-спектакъла “Sotto il Cielo di Genzano” в рамките на 244-то здание на ежегодния фестивал “L'Infiorata di Genzano di Roma”.
Борислава Г. Георгиева презентира колекция „Пикник“, която е вдъхновена най-общо от чувства, усещания и емоции. Пикникът носи една особена емоция, която не може да се усети другаде – оценяване на малките неща, които всъщност са големи и които вдъхновяват. В колекцията са използвани натурални и екосъобразни материали. Топли цветове и нежно каре.

За линията „Улиците на Токио“ Габриела Стоева се е вдъхновила от традиционното облекло и аксесоари (ветрила , изкуство, обичаи и култура на Япония, в комбинация със съвременния уличен стил на японската столица - Токио. Дрехите са изработени изцяло в унисон с модните тенденции. За един от аутфитите е използвана стара традиционна техника – „Кири-е”, като вдъхновение.

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

"NEW GENERATION 2022" привлече интереса на доказани в модния бранш професионалисти. Сред гостите в Nova Art Space присъстваха проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академия за мода и преподавател в Националната художествена академия, г-жа Мила Захариева – председател на Business Lady Club и International Fashion Connection Academy, Ивайло и Васил Лазарови – собственици на фирма „Яки Принт“, г-жа Таня Лаакман – дизайнер и преподавател по моден дизайн, г-жа Олга Галчунска – дизайнер и преподавател в Киевския национален университет по технологии и дизайн. Много колеги и преподаватели на младите модни дизайнери бяха дошли на ревюто, за да ги подкрепят. Сред тях беше и проф. Васил Гарнизов, член на Настоятелството на НБУ и председател на Комисията за Стратегическо развитие на НБУ. (Сн. Други; Фото: Академия за мода).

Попитан за впечатлението му от студентската модна изява, проф. д.н. Любомир Стойков отговори: „Младите творци трябва да получат шанса, който заслужават! В колекциите им забелязах интересен и важен микс между традиция и експеримент, класика и неопостмодернизъм. Пандемията и войната в Украйна действат на модния дизайн по посока на неговото укротяване, приземяване и очовечаване. Това пролича и в дипломните колекции. Имам, разбира се някои бележки и препоръки, които вече съм споделил, с когото трябва. Още веднъж – респект към постигнатото и адмирации за качествените преподаватели и способните студенти!“.       

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

NEW GENERATION 2022

Снимки:
1. - 7. Колекция “The Earth has a deadline” на Боряна Бонева.
8. - 15. Визии на университетския бранд FASHIONxNBU.
16. - 18. Ния Николова и колекция “LE MÊME”.
19. - 24. Колекция “Femme Fatale” на Борислава О. Георгиева.
25. - 29. Борислава Г. Георгиева и нейната колекция „Пикник“.
30. Тоалет на младата дизайнерка Йоанна Иванова от колекция “DRESS UP ART”.
31. - 34. Линия „Улиците на Токио“ на младата дизайнерка Габриела Стоева.
Фото: © Йосиф Аструков
35. Проф. Любомир Стойков заедно с екипа на IFC Academy.
36. Проф. Любомир Стойков в компанията на доц. д-р Кристина Савова и ас. Кристина Колодеева.
Фото: © Академия за мода