Мария Бакалова безапелационно спечели наградата "БГ МОДНА ИКОНА 2022"

* Номинираната за „Оскар“ и „Златен глобус“ българска звезда изпрати видео послание до Академията за мода

** Изповедта на актрисата за отношението й към модата, към нейната стилистка и майка й

В навечерието на Годишните награди за най-стилни и успешни българи „БГ модна икона 2022“ Академията за мода обяви, че носител на приза в категория „Изкуство“ е българската актриса Мария Бакалова, която е номинирана за „Оскар“ и „Златен глобус“ и е едно от най-предпочитаните лица на такива мега представители на висшата мода, като „Луи Вюитон“, „Кристиан Диор“, „Прада“, „Армани“, „Баленсиага“, „Балмен“ и много други. Тъй като родната кинозвезда в момента участва в снимането на поредния филм в САЩ, тя ще получи наградата си допълнително – когато се завърне в България.

Мария Бакалова

Научавайки за признанието, Мария Бакалова изпрати до проф. Любомир Стойков и Академията за мода вълнуващо и разтърсващо с искреността и емоционалността си видео послание, съдържанието на което ви предлагаме изцяло по-долу:

Уважаеми проф. Любомир Стойков и Академия за мода – България!

Искам да ви благодаря от цялото си сърце за тази огромна чест и това призвание! Каквито и думи да се опитам да събера в следващите няколко изречения, вероятно няма да бъдат достатъчни да изразят какво чувствам и колко съм трогната, благодарна, поласкана, развълнувана, щастлива, радостна…не знам! Благодаря! Наистина благодаря!

Мария Бакалова

Последната година и половина, може би почти две, имах възможността да се докосна до доста интересни тоалети, доста интересни и провокативни рокли. Някои, идващи от бъдещето, други – сякаш от кралски дворец, трети – като от детска приказка, четвърти – екстремни, провокативни, дръзки, шик. Последната година и половина, благодарение на моята невероятна стилистка и близък приятел Джесика Пастър, успях да погледна в света на модата по-отблизо, да разбера какво е, всъщност, модата и колко велико изкуство е тя.

Мария Бакалова

Откакто се срещнах с Джесика започнах да уча защо този модел е направен с тази материя, по тази кройка, с този силует, с тази щампа, какво е провокирало, какво е вдъхновило дизайнера да създаде точно този модел… Величествено! Точно заради това все повече си позволяваме да експериментираме с неща, все повече се впускаме в неизвестното, защото, когато започнеш да разбираш едно изкуство, тогава можеш да си позволиш…чак тогава можеш да си позволиш да играеш с него или поне аз така си мисля. Тази награда искам да я посветя на моята прекрасна стилистка Джесика Пастър, която е зад всяка една визия, която съм имала честта да облека и да бъде мой съмишленик и партньор в идеите ми, да ме напътства, но без да посочва с пръст „това е правилно, това е грешно“, а чрез процеса на комуникация помежду ни.

Мария Бакалова

Мария Бакалова

Но тук е моментът да изкажа огромна благодарност и да допосветя наградата на още един човек, който създаде модата за мен в много, много ранното начало на моя живот. Това е моята майка. Мамо, откакто съм в тези интересни места, събития, дрехи забелязвам нещо, за което не си давах сметка преди. Силното оръжие на Джесика и нейно най-любимо средство е „тейлърингът“. Това всъщност е изкуството, което ти правиш, откакто аз нося красиви дрехи. Когато бях малка, на 5-6 години, и нямахме възможността да купим всяка една нова „тренди“ дрешка, последен писък на модата, точно ти прекрояваше всяка една дреха, намираше начин да направиш нещата много по-готини, много по-дръзки, много по-екстремни, много по-екстравагантни. Къде ще скъсиш ръкав, къде ще направиш подгъв, къде ще сложиш мънисто, някъде перла, друг път камъче. Ти създаваше изкуство. Тази награда я посвещавам и на теб, защото благодарение на теб от ранна детска възраст, от ранна момичешка възраст аз се докоснах до света на модата.

Мария Бакалова

Мария Бакалова

Мария Бакалова

Благодаря на тези две силни жени, които ме държат за двете ръце и ми показват колко е красиво и интересно да си играеш, как всъщност можеш да се забавляваш и как светът става по-цветен с нещо по-цветно, пък то дори да е черно. Благодаря ви от цялото си сърце, а…лятото идва, нека се подготвим за него!

ВИДЕО: МАРИЯ БАКАЛОВА БЛАГОДАРИ ЗА ПРИЗА "БГ МОДНА ИКОНА 2022"

Снимки:

1-6. Мария Бакалова в аутфити на световни модни брандове.

7. Мария Бакалова заедно с любимата си стилистка Джесика Пастър

8. Мария Бакалова заедно с майка си.

Фото: Личен архив на Мария Бакалова / Интернет