Как се появяват модните тенденции

В продължение на десетилетия модните тенденции обикновено започваха и се развиваха стриктно от модните марки към модните списания и след това към потребителите.

Въпреки че традиционните модни къщи все още оказват влияние върху начина, по който се появяват модните тенденции, вече не само тези източници играят роля в популярните модни тенденции. Модните тенденции сега започват и се развиват по пет ключови пътя: от модния подиум, от уличния стил, от известни личности, от модни влиятелни лица и блогъри и от световните модни столици.

Как се появяват модните тенденции

1. Тенденции от модния подиум
Много от съвременните тенденции със сигурност са вдъхновени от външния вид, който дизайнерите изпращат по модните подиуми всеки сезон по време на събитията от седмицата на модата.

2. Уличен стил
Терминът „уличен стил“ по същество се отнася до ежедневните визии, които могат да се видят по улиците. Това са визиите, които хората носят в ежедневието си, които оказват влияние върху тези, които минават покрай тях - и се вдъхновяват от тях! Уличният стил обикновено е по-лесен за пресъздаване.

3. Знаменитости
Няма съмнение за това - знаменитостите са едни от най-големите създатели на модни тенденции! Техните фенове следят всяко тяхно движение и копират това, което правят. Огромни компании се обръщат към тях, за да бъдат говорители на техните марки и продукти.

Поради своите многобройни фенове знаменитостите могат да имат по-голям обхват и от най-новото модно списание. Много популярни личности станаха известни като модни икони, определящи тенденциите.

4. Модни блогъри
В последните години модните блогъри доказаха, че имат страхотен вкус и създават тенденции в света на модата. Дизайнерите често се обръщат към модните блогъри – точно както се обръщат към знаменитостите – за да носят и да помогнат за популяризирането на продуктите им, защото добре осъзнават тяхното влияние.

5. Световни столици на модата
Тъй като модата и тенденциите са различни по целия свят, хората често гледат какво се случва в световните модни столици - Ню Йорк, Париж, Милано и Лондон - за да видят какво носят хората там и да възприемат тези тенденции в живота си.

Една тенденция, вдъхновена от модните столици, са мини полите - Докато много хора смятат, че тенденцията за мини поли започва в Съединените щати, тази тенденция всъщност мигрира от Лондон в края на 50-те години на миналия век чрез дизайнерката Мери Куант и бавно се пренася към Съединените щати. Тази тенденция определено не е изчезнала, тъй като почти всеки сезон й се придава място в модните тенденции.

А вие следите ли модните тенденции или се обличате единствено според личния си стил? Кои са според вас най-актуалните модни тенденции в момента? Споделете в коментарите под статията.