Мати Бован спечели наградата Woolmark за 2021 г. и наградата на Карл Лагерфелд за иновации

 

Международната награда Woolmark, награда, която ознаменува модни таланти, работещи с мериносова вълна, тази година бе присъдена на британския дизайнер Мати Бован.

Победта за Бован е двойна, защото спечели и наградата Карл Лагерфелд за иновации – награда, въведена през 2019 г. в чест на покойния емблематичен моден дизайнер и възпитаник на International Woolmark Prize.

„Изключително голяма чест е да спечеля тези награди и съм толкова развълнуван къде ще ме отведат - вече бях толкова развълнуван от платформата и опита на Woolmark Prize“, каза Бован в изявление.

Това е вторият път, когато един дизайнер грабва двете основни награди.

„Участието ми в International Woolmark Prize наистина ми помогна да издигна моята марка и да повиша усещането и знанията си за това как работя като бизнес и като лейбъл“, казва Бован. „Беше невероятно и обичах всяка минута от това.“

Мати Бован печели наградата Woolmark за 2021 година

Дизайнерите тази година имаха за задача да създадат и представят колекция от мериносова вълна на темата „По-малкото е повече“ и да подчертаят прозрачността в цялата верига на доставки с NFC технологията от партньора Blue Bite.

Бован победи още пет топ дизайнера, за да спечели наградата Woolmark: Бетани Уилямс от Великобритания, Казабланка от Франция, Кенет Изе от Нигерия, Лекавалие от Канада и Тебе Магугу от Южна Африка.

За печелившата си колекция „Ода към морето“ Бован черпи вдъхновение от пътуванията и бягството от действителността. Дизайнерът е работил с местни доставчици и производители за колекцията си. Използвал е отхвърлени отпреди парчета плат, като им е предал нов живот, използвайки сукно от AW Hainsworth, ситопечат и боядисване на ръка.

Забележителни бяха дрехите на Бован, плетени по Intarsia начин (метод за плетене с множество цветове, при който се използва отделна дължина или топка прежда за всяка цветова област), които изглеждаха като веещи се от тежки бури, „изобразяващи призрачни фигури в черно и бяло, като герои на телевизионен екран“.

„Мати е искрено и истински креативен, доказвайки и представяйки, че всичко започва от чисто творчество“, каза американският моден дизайнер и съдия на Woolmark Том Браун.

„Той е верен и на себе си като творец, истински оригинален, а истински оригиналните личности са най-добрите лидери. За мен няма нищо по-вдъхновяващо от младите художници, които са уникални и верни на себе си."

Браун се присъедини в тазгодишния съдийски състав тежка категория, включващ Карин Ройтфелд, Иб Камара, Шауей Йе, Синеад Бърк, Таша Лиу, Тим Бланкс и Джули Дейвис.

Тази година беше представена и наградата Woolmark Supply Chain, която бе връчена на китайския производител The Nanshan Group.