МЛАДИ ДИЗАЙНЕРИ ПОКАЗАХА СВОИ ПРЕДЛОЖЕНИЯ НА „БГ МОДНА ИКОНА 2021“

Хелена Тодорова

И в последното издание на наградите „БГ модна икона“ Академията за мода продължи дългогодишната си социална мисия да представя и подпомага талантливи млади дизайнери. В бляскавия ревю-спектакъл, предхождащ официалната церемония, освен утвърдени вече дизайнери, носители на приза „Златна игла“,  по един аутфит представиха и студенти по мода на проф. Любомир Стойков – бакалавърска и магистърска програми в Националната художествена академия.

Първият студент, който показа свое творение, инспирирано от емблематичната колекция на Кристиан Диор “New look”, бе Стамена Константинова. Въпреки препратката към миналия век силуетът е моделиран така, че да бъде достатъчно съвременен и елегантен, но с нотка на визия от уличната мода. Стамена е магистър 1-ви курс в НХА и една от носителките на наградата „Изгряваща звезда“ на Академията за мода.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Иванина Иванова – бакалавър 3-ти курс, представи силует от колекция “QR-own” – иновативно съчетание на дрехата със специфичния матричен баркод. Японското облекло се комбинира с характерния за Япония розов цвят на вината, а чрез разчупеността на моделите и нотката, която ни препраща именно в далечна Източна Азия се показва как един код може да бъде нестандартен, дори в розов цвят. Сканирайки го потребителят бива препращан към страница в Instagram, в която може да се наслади на цялостното портфолио и идеите за възникването на тази колекция.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

В ревю-спектакъла беше представен и аутфит, вдъхновен от българския фолклор, с автор Ния Топалова. Целта на проекта е да се потърси връзката между старото и новото, за да се създаде модерен силует, в който духа на традицията е съхранен. Чрез преплитанията на лентите от банел, визията изобразява стар български знак, който символизира хармония и дълголетие.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Сю Ян – бакалавър във 2-ри курс, представи визия, вдъхновена от Китайската традиционна култура. Авторката е направила връзка между традиционната и съвременна мода. Използвала е жакардов плат и плисиран плат за целта, като жакарда е с характерен за културата десен.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Италианският художник Сандро Ботичели е успял докоснал сърцето на Рая Виктор, която представи аутфит, вдъхновен от неговото творчество. В изработката на дрехата са съчетани памук и коприна. Като важен елемент в картините на Ботичели забелязваме и присъствието на флората, затова моделът е с бродерия, дантела и еко принт – багрене с цветя. Всяко багрене е уникално, защото винаги се получава различен резултат. Специално за тази дреха младата дизайнерка е използвала само червени рози.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Последният студент, който показа свое предложение беше Нели Диянова – бакалавър 2-ри курс, която представи аутфит, вдъхновен от японския дизайнер Йожи Ямамото. Деконструктивизмът е водещ в модата му, което позволява голяма свобода. Визията е вдъхновена от няколко негови колекции, като главният цвят е характерното черно, което преобладава във всяка линия на твореца.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

„БГ модна икона 2021“ се реализира с любезното съдействие на: Кафе „Лаваца", „Витоша Парк Хотел“, „Балкантел“, AGRESSIA, клиники „Торакс“, KWIAT, сладкарници „Неделя", MAC Cosmetics, салон за красота V&A Glamour, Selena ES, „Рай кетъринг“ и магазин за цветя „Талисман“.

БГ МОДНА ИКОНА 2021

Снимки:

1. Предложение на Стамена Константинова.

2. Предложение на Иванина Иванова.

3. Предложение на Ния Топалова.

4. Предложение на Сю Ян.

5. Предложение на Рая Виктор.

6. Предложение на Нели Диянова.

7. Проф. Любомир Стойков заедно със студентите си по мода в НХА.

Фото:
Хайлайф / Академия за мода: 1 – 6
Антон Марков / Академия за мода: 7