„7 дни изкуство и дизайн“ започват във ВСУ „Черноризец Храбър“

Седмица на изкуството и дизайна ще се проведе от 14 до 20 юни 2021 г. във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“. Арт събитието е организирано от Катедра „Изкуства“ и е посветено на 30-годишнината от създаването на университета. В него могат да се включат всички, които имат желание да обогатят своите знания и умения - ученици, студенти, хора с интерес към изкуствата и талант за изящното и красивото.

7 дни изкуство и дизайн

В продължение на седем дни, в кампуса на университета и в онлайн среда, ще се проведат семинари, работилници, обучителни курсове, майсторски класове и ревю, които ще покажат таланта на студентите в областта на дизайна, модата и танцовото изкуство. Обучителните и творчески форуми ще се водят от именити специалисти от практиката, както и утвърдени преподаватели в сферата на изкуствата, каза доц. д-р Капка Манасиева – ръководител на Катедра „Изкуства“.  

С особен интерес се очаква Годишно ревю на студентите от специалност „Моден дизайн“, което тази година ще разказва истории за красота и традиции. За първи път експерименталните идеи на младите дизайнери на ВСУ „Черноризец Храбър“ ще се представят на една на сцена с автентични фолклорни костюми. Те ще обединят темперамента на новото време с естетиката и сръчността на старите български майстори на народни занаяти. В представянето на годишната продукция на студентите, активно ще се включат ученици от Професионалната гимназията по текстил и моден дизайн и от хореографските паралелки на СУ за ХНИ „Константин Преславски“  във Варна, с които Катедра „Изкуства“ има дългогодишно партньорство. Учениците от водещите варненски училища  ще създават грим и прически за различните модни визии и ще покажат проекти, участвали в Националното състезание по моден дизайн. Танцьорите от Хуманитарната гимназия ще представят уникалните творби на студентите.

7 дни изкуство и дизайн
7 дни изкуство и дизайн

В университета ще бъде експонирана изложба от 26 пана на студенти от специалностите „Моден дизайн“, „Интериорен дизайн“  и „Графичен дизайн“. Ще бъдат представени проекти за десен на плат, за облекла или аксесоари - интерпретиращи живописно произведение. Експозицията е селектирана  от д-р Доника Кирова.

Изложба „Началото“, представяща най-добрите студентски дипломни проекти по „Моден дизайн“ от първите випуски, ще бъде подредена в Университетската библиотека.

Водещият български моден дизайнер със световна слава - Иван Донев, ще проведе майсторски клас за създаване на висша мода на 19 и 20 юни. От години негови модели имат запазено място на световния подиум. В рамките на два дни той ще разкрие тайните на вдъхновението, тънкостите на проектирането и ръчната изработка на облекла.

За тенденциите в световната модна илюстрация ще говори д-р Александър Гергинов, който съчетава модния дизайн със съвременното изкуство и преподавателската професия. Той работи за различни брандове и е ментор на млади творци.

“Защо и кому е нужна филмовата награда „Оскар“? е темата на лекцията на доц. д-р Лиза Боева - филмов режисьор и лектор по история на изкуството. Статистиката сочи, че през последните няколко години интересът към "Оскарите" лавинообразно. Какво се крие зад най-известната кино-награда – ще разберем на 14 юни.

От 12 до 19 юни в университета ще се проведе и квалификационен курс за ръководители на танцови и вокални състави за автентичен фолклор. В рамките на седмица те ще получат знания и умения организацията на репетиционната дейност на колектива, за изискванията, свързани със стиловите особености на местния фолклор и уменията при сценичната адаптация на фолклорния материал. Ще бъдат пресъздадени традиционни обреди и обичаи.

Специално място в „7 дни изкуство и дизайн“ имат и вече реализиралите се възпитаници на ВСУ „Черноризец Храбър“:

Работилница “Рисувана коприна” ще води  Ива Пенчева. Те я възпитаник на Варненски Свободен университет, художник и дизайнер, творец,  който 15 години развива Школа по приложни изкуства подкрепя развитието на креативността  с участието си в “7 дни изкуство и дизайн”.

В Работилницата „Флорален дизайн, аксесоари за глава” ще видим като лектор и презентатор Ивелина Иванова – от първият випуск на специалност „Художествен текстил“ на ВСУ „Черноризец Храбър“,  магистър по “Мода и мениджмънт в модата” и преподавател. Тя е успешен творец  и менидижър.

Работилница „Флорален дизайн, аксесоари за дома“ ще ръководи флорист-дизайнерът Марина Ръкова. ТЯ ще демонстрира цветни аранжировки и цветен дизайн за дома.

На професионалната ориентация на младите хора е посветена дискусията „Образование и кариери в изкуствата“ с доц. Капка Манасиева.  В онлайн панела ще разберем за връзката на креативните индустрии с различните научни направления.

Ще бъдат наградени и най-креативните участници в друго интердисциплинарно събитие на ВСУ „Ден на ДНК“.