ОТИДЕ СИ КЕНЗО - НАЙ-ГОЛЕМИЯТ ФРАНЦУЗИН СРЕД ЯПОНЦИТЕ!

* Модният свят тъгува след смъртта на Кензо Такада

Проф. д.н. Любомир Стойков

На 81 годишна възраст след заразяване с коронавирус си отиде от този свят уникалният моден дизайнер Кензо Такада, известен още като най-големия французин сред японците, според неговите собствени думи. Смъртта на Кензо е огромна загуба не само за модата, не само за лайфстайла, но и за световната култура.

Разпространявайки печалната вест, информационните агенции основателно го нарекоха „дизайнерът на цветовете“, но заслугите му към интернационалния дизайн съвсем не се изчерпват с богатата колористика на неговия стил. Познавам отлично творчеството му още от далечната 1994 година, когато се запознах с Кензо в Париж. Няколко пъти съм го интервюирал и мога да посоча поне три неща, с които Кензо покорява: с оригиналността на своето изкуство, с удивителната свежест на внушенията и с детинската свобода на въображението. Детинска е и усмивката на твореца, която – докато общуваш с него, не слиза от лицето му.

Kenzo

Kenzo

И още нещо – известно на малцина. Българи изиграват голяма роля той да продължи да живее и твори в Париж, след като приключва със следването си като студент. Това са братята Жак и Давид Пизанти (български евреи), които го поканват най-напред да стажува, а после и да работи като дизайнер в модната им къща. Преди много години Жак Пизанти ми е разказвал за възхищението си от студентските скици на младия Кензо и за спонтанната покана, която е отправил към него да започне работа във фирмата „Пизанти“. Важно е да се отбележи, че сред най-известните му клиентки бе и световноизвестната българска певица и актриса Силви Вартан.

Кензо е първият японски дизайнер, осъществил толкова успешен пробив в столицата на световната мода – Париж. И метафорично, и реалистично изтокът срещна запада благодарение на него и на редица още други талантливи японски дизайнери, като Ханае Мори, Исей Мияке, Йожи Ямамото, Рей Кавакубо, Мичико Кошино, Кожи Татсуно. Големият смисъл на концепцията „Изтокът среща запада“ е, че посредством творчеството на тези именити дизайнери японските традиции се съединяват със западната култура, и че източните символи и ритуали се кръстосват със западните технологии и цивилизационни модели. Или както веднъж в Париж ми сподели в разговор Кензо: „Целта ни е да смесим тукашната култура с японската!“...

Kenzo

Kenzo

Kenzo

Kenzo

Kenzo

Kenzo

Kenzo

Светла да е паметта на великия Кензо. Дълбок поклон!

Снимки:

1. Кензо
Фото: Nuvo Magazine
2. – 5. Модни колекции на Кензо в различни години.
Източници: AFP / The Australian; Corunway.com ; Sygma via Getty Images
6. – 7. Скици на Кензо от 90-те години на ХХ век.
Личен архив на Любомир Стойков
8. и 9. Кензо и Любомир Стойков в Париж, 90-те години на ХХ век.
Личен архив на Любомир Стойков