"Синият понеделник" и кафето като източник на щастие

*„Лаваца“ разкрива как да дадем приятен аромат на „Синия понеделник“ благодарение на съветите на коуча Роберто Д‘Инкау

За преодоляването на негативните емоции в началото на годината, „Лаваца“ заедно с Роберто Д‘Инкау, главен коуч на италианската HR консултантска фирма Lang&Partners, предлагат 10 съвета за малки ежедневни жестове, които да възвърнат положителното ни настроение.

„Синият понеделник“ (третият понеделник на януари) е измислен от психолога Клиф Арнал през 2005 г. с цел да насочи туристическите компании към успешното разгадаване на клиентските нагласи към резервиране на пътуване, когато са в лошо настроение. Макар че на български денят се превежда като „син“, всъщност се отнася за „най-тъжния“ ден в годината (от анг. blue – меланхолично, тъжно, депресивно настроение).

Самият Клиф Арнал коментира пред вестник „Индипендънт“, че не независимо от това, че денят звучи негативно, целта му е била да вдъхнови хората да предприемат действия и да взимат смели житейски решения. Важно е да се запомни, че негативните очаквания създават самия негатив. В дни като „Синия понеделник“ всеки може да успее да прекъсне порочния кръг, в който се е озовал, следвайки съветите на „Лаваца“ и Роберто Д‘Инкау

1. Събудете всичките си 5 сетива: започнете деня си с малко удоволствие, кафе например. Отпивайте от него с помощта на всичките си сетива – наблюдавайте интензивния му цвят, слушайте, вкусвайте, вдишвайте, усещайте топлината му. Обърнете специално внимание на този момент, отделете му време и се насладете истински.

2. Поглезете се малко с кулинарни изкушения: в подобни дни помислете за нещо, което обичате, но сте зачеркнали от списъка с храни в менюто ви: съгрешете с баница, млечен шоколад или палачинки, а може просто да опитате нещо по-различно за закуска.

3. Стимулирайте усмивката на лицето ви: спрете да четете и гледате негативни новини и си пуснете някое забавно видео, прочетете нещо мотивиращо и обогатяващо.

4. Мислете за предстояща почивка/пътуване: проучвания показват, че най-щастливият ден в годината е около 20 юни, лятното слънцестоене. Изключвайки слънчевото и топло време, какво може да направи деня ви специален? Направете се щастливи, запазете си билет за пътуване още днес, почерпете се.

5. Обличайте се, така че да покажете целия си блясък: Облечете най-хубавата си рокля или чисто новата си риза, не ги дръжте в гардероба. Добрият външен вид наистина помага за доброто самочувствието.

6. Правете упражнения, освободете ендорфина: обещайте си, че ще правите физически упражнения 10 минути всяка сутрин. Активирайте серотонина като стоите на естествена светлина повече от обичайното, слезте от автобуса или метрото няколко спирки по-рано и вървете пеша, или правете кратки разходки в работните почивки.

7. Използвайте въображението си: предизвикайте приятен спомен, такъв, който ви кара да се чувствате добре. Помислете за място, на което сте се чувствали спокойни и в мир със себе си. Отделете няколко минути, за да се насладите на усещането.

8. Направете нещо ново за себе си: в подобни дни отделете малко време да направите нещо различно – пробвайте нов парфюм или козметичен продукт, послушайте музика, каквато не сте слушали досега. Излезте от рутината!

9. Помислете какво прави деня ви наистина хубав: среща с приятел, четене на книга, вечеря в ресторант. Ако обикновено се прибирате от работа директно вкъщи, направете обратното и отидете другаде.

10. Елиминирайте думата оплакване: не се настройвайте негативно към предстоящата нова седмица. Решете се да премахнете оплакването от настройката и речника ви, и вижте какво ще се случи.

Всички тези съвети са насочени не само към „Синия понеделник“, но към всички неприятни дни и моменти. Важно е да не забравяме, че тъгата е основна емоция, която трябва да бъде приветствана, без да се страхуваме твърде много от нея, защото тя е част от нашия живот и често, когато се опитваме да я игнорираме и изгоним през вратата, тя се връща през прозореца.

*** Денят е определен в резултат на формула включваща 7 основни фактора: „Син понеделник“

Във формулата W се отнася за времето (климатични условия), D за месечна заплата, d за дългове, T за времето от Коледа досега, Q за времето от Нова година до сега, в което не сме постигнали зададените цели, M за ниско ниво на мотивация и Na за усещане от нужда да се предприемат действия (чувство за непълноценност).

Снимки:
1. Еспресо „Лаваца“.
2. Кафе капсули „Лаваца“.
Фото: © Lavazza
Източник: Lavazza