Второ издание на международния конкурс за млади модни дизайнери IDEAMODA

През 2019 година Нов български университет в партньорство с Balkan Fashion Week организира и проведе за първи път в България международен конкурс за млади модни дизайнери „IDEAMODA“.

IDEAMODA е запазена марка, собственост на НБУ.

В конкурса бяха допуснати и участваха:
- студенти от бакалавърска или магистърска програма по мода в последна година на обучение;
- млади дизайнери (до 35 години), които работят за собствена или друга марка.

Журито на IDEAMODA беше впечатляващо – поканени бяха известни дизайнери от България и Европа, стилисти, журналисти, модни фотографи и модни експерти. Член на журито беше Adrian Roberts, Director of Education, Accademia Costume & Moda, Рим.

Интересът към конкурса беше изненадващо голям, много кандидати, студенти от различни университети в България и Европа се състезаваха. Журито селектира 13 млади дизайнери, финалисти, които в истинска творческа надпревара изработиха и показаха своите колекции на финала.

IDEAMODA – Международен конкурс за млади дизайнери - победители

Наградите бяха атрактивни и имаха за цел да подпомогнат младите хора в тяхната работа, да им дадат шанс при стартиране на собствен бизнес. Те бяха осигурени от спонсорите на конкурса, които са и наши дългогодишни партньори - „Миролио“ ЕАД, „ИНА Трейдинг“ ООД, „Калинел“, „ROLMAN“, Balkan Fashion Week, Vogue vision by Митко Дамов, списание EVA, H&M и други.

НАГРАДИТЕ:
1. Първа награда - „Най-добра колекция и 10 000 лв“ бяха присъдени на БОРЯНА ВЪТОВА
2. Втора награда - безплатно обучение в МП „Мода и бизнес стратегии“ в НБУ, получи СИМЕОН АТАНАСОВ
3. Трета награда - професионална шевна машина ”JUKI“ – ГЛОРИЯ ДИМИТРОВА
4. Специална награда - текстилни материали от „Миролио ЕАД“ - РЕНИ ДЕМЕРДЖИЕВА
5. Специална награда: участие във фотосесия на списание EVA - МАРТИНА БОНЕВА&ХРИСТИНА ЧЕКОВА, бранд „They are“
6. Специална награда: участие в “Balkan Fashion Week” - ДАВИД СТОЯНОВСКИ

Щастливи сме да обявим, че на 12.11.2019 г. стартира второто издание на международния конкурс за млади модни дизайнери IDEAMODA.

И тази година, работата на младите дизайнери ще бъде оценявана от впечатляващо жури - известни модни дизайнери от България и Европа, стилисти, журналисти, модни фотографи и модни експерти.

Обръщаме се към представители на бизнеса в България с предложение за партньорство и финансова подкрепа на конкурса. Надяваме се наградният фонд да предостави необходимата финансова помощ за стартиране на собствен бизнес. Желанието и амбицията на организаторите от Нов български университет и Balkan Fashion Week е второто издание на конкурса IDEAMODA да стане още по-популярно сред талантливите млади модни дизайнери в България и балканските страни, интересът да бъде още по-голям. В момента младите дизайнери, които имат смелостта да започнат и развият собствен бизнес в областта на модата в България, нямат много възможности за изява. IDEAMODA е шанс и форум, където те могат да покажат своите визия, способности и таланти, да бъдат оценени подобаващо.

На 12 май в „Квадрат 500“ ще се проведе финалното събитие пред публика, медии и жури, на което ще бъдат наградени и най-добрите проекти.