РОЛЯТА НА ОБЛЕКЛОТО ЗА УСПЕХА В БИЗНЕСА

* Maestro di Eleganza Алберто Веделаго изнесе публична лекция в ПУ „Паисий Хилендарски“
* Италианският дизайнер и стилист получи специална награда от ректорското ръководство – почетен плакет „Паисий Хилендарски" 

Ивана Стоянова

Световноизвестният италиански дизайнер и стилист Алберто Веделаго изнесе публична мултимедийна лекция на тема „Ролята на облеклото за успеха в бизнеса“. Събитието беше организирано от Академията за мода, ПУ „Паисий Хилендарски“ и катедра „Маркетинг и МИО“. Лекцията се състоя в Шеста аудитория на университета, като на нея присъстваха 200 студенти и преподаватели по право, бизнес, икономика, международни икономически отношения, връзки с обществеността и публична комуникация. Модератор бе проф. д.н. Любомир Стойков – председател на Академията за мода, който представи госта като не само дизайнер, а философ, естет, културолог и истински маестро в изкуството персонално да се създава облекло.

Проф. Стойков отбеляза също: „Прекрасно е, че има творци като маестро Алберто Веделаго – гражданин на световния моден свят! Със своята уникална култура и естетика той е безценен образец на единство между моден дизайн от най-висока класа и персоналност на стила. Благодарение на стилисти като него облеклото изпълнява своята свещена функция – да е удобно, да изпраща точното послание и да играе ролята на незаменим фактор за успеха – личен и професионален...”.

Alberto Vedelago

В началото на лекцията доц. д-р Надя Чернева – заместник-ректор по международно сътрудничество, академична мобилност, връзки с обществеността и протокол, връчи на Алберто Веделаго почетен плакет „Паисий Хилендарски“, от името на ректора проф. д-р Румен Младенов. Maestro di Eleganza получи и специален сертификат, като благодарност за гостуването си в университета.

„Тази среща днес за нас е знакова и се надявам, че няма да бъде първа и последна. Вярваме, че след нея всички присъстващи ще постигнем онази хармония между елегантен външен вид и интелектуална същност, които ще ни помогнат да оставяме най-доброто впечатление.“, посочи доц. Чернева. Другите официални лица на събитието бяха доц. д-р Станимир Кабаиванов – декан на Факултета по икономически и социални науки, и доц. д-р Теофана Димитрова – ръководител на катедра „Маркетинг и МИО“.

Alberto Vedelago

Alberto Vedelago

Италианският дизайнер и стилист Алберто Веделаго уточни, че е специалист в обличането на мъже, но в лекцията си ще коментира и правила за бизнес облеклото на жените. Maestro di Eleganza отбеляза, че със съветите си се надява студентите от ПУ „Паисий Хилендарски“ да постигнат максимален успех при старта на професионалното им развитие.

По време на лекцията, посветена на пряката връзка между облеклото и бизнес успеха, Алберто Веделаго акцентира на въпроса как елегантността придава стойност и носи повече успехи в личен и професионален план. Той обърна внимание и на важни правила при подготовката за интервю или първа среща с клиент, като даде съвети за различни ситуации и изтъкна често срещани грешки. „Понякога в делови ситуации, жените не могат да намерят границата между това да бъдат забелязани и риска да изглеждат прекалено агресивни.“, отбеляза Maestro di Eleganza. Той също сподели различни примери от своята практика и демонстрира пред студентите как да различат качественото сако, което е ръчно изработено без подлепващи материали. Акценти в лекцията бяха и проблемите свързани с масовото производство и ниското качество на изработка и материи. На финала гостът отговори на множество въпроси, задени от аудиторията и подари на всички присъстващи екземпляр от книгата си “Return ticket to suit and tie”.

Alberto Vedelago

Alberto Vedelago

След 30 години опит на международната модна сцена Алберто Веделаго основава своя бранд ACCADEMYA  /„Академия“/ и се посвещава на това да създава индивидуална елегантност за всеки мъж. Той е приел присърце мисията да популяризира в световен мащаб италианската философия за елегантност. В своята работа Алберто Веделаго пътува из целия свят – от Америка до Австралия – за да помага на мъжете да откриват тайните на елегантността. Веднъж месечно той идва и в ателието си в София, за да помага на българските мъже да открият своя собствен стил и предимствата на персонално създадения костюм, който придава стойност.

Alberto Vedelago

Alberto Vedelago

Маестро Веделаго е създател на иновативен метод, с който сътворява дрехи, вземайки не само „физическите” мерки на своите клиенти, но също и тези на тяхната личност. Той определя себе си като Personalitailor – „шивач на личността“, защото при персоналното създаване на дрехата се съобразява с индивидуалността, характера и вътрешния свят на човека. Алберто Веделаго е убеден, че най-ценното, което прави е да помага на мъжете сами да открият и да създадат своя стил. Това важи както за  хора като Фабио Ламборгини, който се доверява за външния си вид на маестро Веделаго, така и за предприемачи и представители на различни политически, бизнес и културни среди.

Alberto Vedelago

Alberto Vedelago

Снимки:
1. – 3. Доц. д-р Надя Чернева връчи на Алберто Веделаго почетен плакет „Паисий Хилендарски“ и сертификат.
4. Доц. д-р Станимир Кабаиванов, доц. д-р Надя Чернева, проф. д.н. Любомир Стойков и Алберто Веделаго (от ляво надясно).
5. – 6. Студенти слушаха с голям интерес лекцията на Алберто Веделаго.
7. Алберто Веделаго демонстрира качествено ръчно изработено сако.
8. Алберто Веделаго подари на всички присъстващи екземпляр от книгата си “Return ticket to suit and tie”.
9. Д-р Любомир Стойчев, Алберто Веделаго и проф. д. н. Любомир Стойков след края на лекцията.
Фото: Веселина Балтова