Възпитаник на НБУ с номинация за европейски Оскар

Филм с участието на Мартина Апостолова, завършила „Актьорско майсторство и съвременни театрални форми“ в НБУ, е номиниран за европейски Оскар за 2019 година.

Възпитаник на НБУ с номинация за европейски Оскар

Дебютният филм на Надежда Косева „Ирина“ беше номиниран от Европейската филмова академия за Европейско откритие. Главната роля в лентата е поверена на актрисата Мартина Апостолова, алумни и студент на годината (2012) на Нов български университет.

Възпитаник на НБУ с номинация за европейски Оскар

Над 3 600 професионалисти, членове на Европейската филмова академия, ще гласуват за наградите, които ще бъдат връчени за 32-ри път на церемония, която тази година ще се състои на 7 декември в Берлин.

Другите пет, номинирани за Европейско откритие, са „Aniara“ (Швеция-Дания), режисьори Пела Кагерман и Хюго Лилиа, „Atlantics“ (Франция-Сенегал-Белгия), режисьор Мати Диоп, „Blind Spot“ (Норвегия-Дания), режисьор Тува Новотни, „Les Misérables“ (Франция), режисьор Ладж Ли, „Ray & Liz“ (Великобритания), режисьор Ричард Билингам.

Възпитаник на НБУ с номинация за европейски Оскар

„ИРИНА“ ще бъде прожектиран ексклузивно на 22 октомври от 20.00 в Дома на киното в присъствието на част от основния творчески екип. Публиката ще може да се срещне и разговаря с режисьора и съсценарист Надежда Косева, актьорите Мартина Апостолова, Христо Ушев, Ирини Жамбонас, Касиел Ноа Ашер, Александър Косев, Красимир Доков, продуцента Стефан Китанов.

Филмът тръгва в киносалоните в цялата страна от 25 октомври.