Новият календар на Lavazza за 2020: Красотата разкрива света

Фотографиите на Дейвид Лашапел очертават визуална симфония от класически елементи, химн на връзката Човек и Природа.

Календарът за 2020 г. отразява фокуса на Lavazza върху въпросите, касаещи устойчивостта и бъдещето на планетата. В него красотата се разглежда през поетична призма и се цели да преоткрие връзката с околната среда. Мисията на компанията започва с първия календар от трилогията „Earth Defenders“ („Защитниците на Земята“) през 2015, създадена от Стив МакКъри, Джоу Лоурънс и Денис Рувре.

Новият календар на Lavazza за 2020: Красотата разкрива света

Те представиха велики фотографии, чиято човечност и съпричастност им позволиха да изобразят по незабравим начин лицата на хората, които защитават земята си всеки ден. Търсенето на положителни истории, способни да илюстрират нестабилна, но в същото време заредена с мощна жизнена енергия екосистема, продължи с Платон, който през 2018 г. посвети проект “2030: What are you doing?” (2030: Какво правиш?) на 17-те цели за насърчаване на устойчивото развитие, набелязани от ООН. 2019 пък беше годината на Ами Витале, бивш фотограф за National Geographic и един от най-ценените съвременни фоторепортери. Нейният календар документира шест арт проекта насочени към природата в Тайланд, Мароко, Швейцария, Колумбия, Кения и Белгия. Снимките на тазгодишния фотограф Дейвид Лашапел са заснети в Хаваите, където артистът живее няколко години в екологично устойчива ферма. Точно там той събужда интереса си към пейзажната фотография и се фокусира върху околната среда. Визия, която напълно пасва на тази на Lavazza и която приканва всички ни да гледаме на Земята като на място, за което да се грижим и пазим, като същевременно защитаваме нейната красота.

2020: Earth CelebrAction

В сърцето на тазгодишните фотографии на световноизвестния Дейвид Лашапел се крие поезията. Тя е изцяло разгърната в новия календар на Lavazza за 2020 г.. Майсторът зад обектива оставя своя подпис върху един уникален експеримент с арт фотографията. Той поставя нова глава в историята на календара, който от 1993 г. представлява идентичността на една от най-обичаните марки в света.

Сътрудничеството между италианската компанията и американския фотограф се реализира за трети път. Взаимната им работа предоставя на Лашапел сцена, на която да разкаже история чрез снимки разкриващи красотата на Природата. Той работи под арт ръководството на рекламна агенция Armando Testa. В миналото Дейвид се учи от Анди Уорхол и това му позволява да разкрие блясъка на 90-те, както и бурно нарастващия култ към знаменитостите през същия период. През последните години фотографът насочва фокуса си към проблемите на околната среда, илюстрирайки ги чрез пейзажната фотография. Промяната по никакъв начин не засяга ослепителната естетика, която винаги е характеризирала неговия безпогрешен стил.

За 2020 г. компанията избира да отдаде почит на Природата с Earth CelebrAction – проект, който се стреми да възхвали силата на красотата, облечена в идеята за действие, което всеки един от нас може да предприеме, за да предпази околната среда.

Лашапел разглежда темата предлагайки история, създадена от символи, в която класическите елементи – огън, вода, земя и въздух – се събират в присъствието на Човека, създавайки завладяващи природни сценарии. Дванадесетте месеца на годината са химн на живота и трансформационната сила на красотата. Тя е способна да пробуди и озари хората, да ги просветли за важността на дълбоката им връзка с околната среда и да подчертае взаимосвързаността между всички живи същества.

Дванадесетте месеца събират концепцията изложена в апела на Earth CelebrAction заедно с идеята за разкриването ни пред Земята: напълно осъзнавайки значимостта й, вслушвайки се в нейните нужди, уважавайки я като собствена майка и разбирайки, че грижите положени към нея, се отразяват върху нас. Или казано с две думи – завръщане към връзката Човек-Природа.

„Забелязахме, че Дейвид Лашапел развиваше отношението си към проблемите с устойчивото развитие и опазването на околната среда паралелно със заснемането на новия календар на Lavazza. Изданието за 2020 г. приканва всички да отдадат почит към красотата на Природата и да полагат грижи за нея. Прегръщайки, защитавайки, подслонявайки. Точно както Земята е нашето Място и Майка, така и ние трябва да я защитаваме и да се грижим за тези, които я обитават. Чрез естетическата си сила образите, създадени от Лашапел, представят способността на изкуството да бъде инструмент за изграждане на нова връзка между Земята и нас, човешките същества.

Календарът продължава да бъде идеален способ, с който се стимулира фокуса върху настоящето и използвайки изкуството и красотата, можем да ангажираме и да вдъхновяваме. Защото за нас грижата за Природата е изкуство.“, обясни Франческа Лаваца, член на борда на Lavazza Group. Изборът на фотограф е обоснован и от Криейтив директора на Armando Testa Микеле Мариани.

„Креативният генезис на календара е вълнуващо предизвикателство всяка година. Тази година искахме да коментираме устойчивостта, но в стил, различен от репортерския. И най-важното е, че искахме да създадем календар със силни, запомнящи се и утопични фотографии. Затова Лашапел беше първият, за когото се сетихме. Дейвид прекара много време с артистичното семейство на Lavazza и ние следим кариерното му развитие през годините внимателно. Той направи природата и околната среда негово основно вдъхновение и макар че познаваме стила му на работа, той отново успя да ни изненада с неговата богата на въображение вселена, плодородните идеи и изострен нюх към детайлите.“

Дейвид Лашапел коментира работата си за Lavazza по следния начин: „Работата по изготвянето на календара „Earth CelebrAction“ беше идеална възможност да продължа преследването на въображаемото ми пътешествие из един идиличен Рай, където Човекът и Природата съжителстват в хармония. Благодарен съм за пълната свобода на изразяване предоставена ми от компанията, която уважавам и която уважава планетата. И накрая, щастлив съм, че създадох изображения, от които съм напълно удовлетворен.“