Световен дизайнер ще обучава млади таланти на изложението "ТексТейлър Експо 2019"

Изключително успешният дизайнер Иван Донев ще бъде специален гост на изложението за текстил и мода „ТексТейлър Експо 2019“, което ще се проведе от 7 до 9 ноември в Международен панаир Пловдив. Уникалният творец със световно признание ще води уъркшоп за млади таланти.

В продължение на два дни той ще покаже на начинаещи дизайнери не само как да създават модели, а и как да изградят своя визия и да наложат себе си като бранд, оставяйки отпечатък в модата. Участниците в уъркшопа ще научат как да представят своите проекти пред специализирани критици и как да реализират моделите си, за да бъде идеята им достъпна за широката публика и потенциални клиенти. Иван Донев ще демонстрира и тънкости за изработването на всеки детайл, за да се получи качествена реализация на творческите идеи. Така Дизайнерската работилница на „ТексТейлър Експо 2019“ ще помогне за развитието на новото поколение в българската мода.

Световен дизайнер ще обучава млади таланти на изложението

Иван Донев е роден в Пловдив, но живее и работи в Рим, където през 2011 г. се дипломира в Международната академия за висша мода „Коефия“. Скоро медиите го обявяват за „осиновеният стилист от италианската висша мода“.

Негови модели обличат личности от целия свят за едни от най-престижните събития, като Фестивала на киното във Венеция, Нощта на звездите в Холивуд, Гала вечерята на наградите „Оскар“ , благотворителната вечер на сър Елтън Джон в Лос Анджелис, наградите BAFTA, филмовия фестивал NAPA Valley Film Independent Spirit Awards Hollywood. Актрисите Брияна Евиган, София Милош ( „Местопрестъплението: Маями“), Кристина Очоа („Blood Drive“ ), певицата Дая (носител на приз „Грами“), певицата Mya („Мръсни танци: Хавански нощи“), Падма Лкшими (носител на награда „Еми“), лейди Виктория Фредерика Изабела Хърви и много други са сред почитателите на Донев. Той е носител на 15 международни награди, сред които Оскар RCC за мода, категория „Най-добър интернационален дизайнер“ – Чикаго, САЩ, и CertiLuxe Award 2013 за иновации, уникалност и качество в модния дизайн от Седмицата на дизайна в Милано, Италия. Талантливият творец се изявява и като университетски преподавател.

Дизайнерската работилница на Иван Донев ще бъде основен акцент в програмата на „ТексТейлър Експо 2019“. Престижното изложение показва технологии, машини, аксесоари, иновативни колекции и готови облекла. То събира водещи производители и търговци от модната индустрия. Демонстрира ефективни решения за развитието на отрасъла не само у нас, а и в целия Балкански полуостров. В предстоящото второ издание на деловия форум чуждестранното участие ще бъде разширено с присъствието на фирми от Китай. Очакват се над 3000 посетители специалисти от България и Европа.

На снимката:
Иван Донев с един от своите шедьоври на изложба в италианския замък „Санта Севера“, организирана от посолството на Япония в Рим. Роклята, изработена от 200 метра тюл и 16 метра дантела, бе показана преди това на бляскав благотворителен спектакъл в „Роял Албърт хол“ и така известният творец стана първият български дизайнер, представил своя колекция в най-голямата зала на Лондон.
Снимка: Личен архив на Иван Донев