Как да преодолеете раздяла ще научите от книгата на Вихра Петрова

Телевизионният журналист Вихра Петрова представи първата си книга – „Създай се отново – Как да преодолеете раздяла”?

Вихра споделя, че върху този проект е работила доста време. Книгата е плод на дългогодишни проучвания, срещи, разговори, наблюдения, четене и опит. Темата на книгата е проблем, с който почти всеки се е сблъсквал в своя емоционален свят, за който често мълчим, срамуваме се, понякога изпитваме вина,  „замитаме го под чергата”.

Вихра Петрова

Разделите, самотата, отчуждаването между хората авторката определя като един от сериозните бичове на 21 в. Не случайно много жени през годините са търсили помощта й:

„В годините много жени се свързаха с мен и ми задаваха въпроси по темата, аз се опитвах да бъда изчерпателна, полезна и за целта изчетох доста литература, правих експерименти и наблюдавах поведението на хората. Събрах всичко в това томче, което предоставям на вашето внимание, нека всеки открадне нещо за себе си и най-голямата ми награда ще е, ако успея да хармонизирам нечия душа!”

„Направи ми впечатление, че има толкова литература за любов, но как да се преодолее раздяла, как човек да създаде себе си отново, стъпка по стъпка, няма. Мои познати категорично смятаха, че трябва да напиша такава книга, но аз не го приемах на сериозно, а и никога не бях писала книга, като изключим един любовен роман в гимназията J. Отлагах, но и трупах опит и наблюдения, разговарях с много хора, станах свидетел на човешки истории, на раздели, събирания, разводи, сватби, сложни отношения, заплетени казуси на двойки, довели общия си път до абсурдни ситуации, прочетох доста литература. Попадала съм на статии в интернет пространството, на откъслечни глави в книги или на истории на жени, разказващи за разводите или разделите си. Но, когато сте в бездната на болката си, имате нужда някой да ви хване за ръка и да ви поведе, стъпка по стъпка, да ви даде кураж, да ви увери, че всичко ще бъде наред, да ви измъкне от най-черното и след това да ви пусне....по вашия път...

Анотацията на книгата е от продуцента, журналист, водещ  и дългогодишен приятел на Вихра Петрова - Миглена Ангелова. Ето какво гласи тя:

„Познавам Вихра отдавна и имах удоволствието да прочета книгата й преди теб, читателю. Няма да пиша за Вихра Петрова, защото ще е дълго четивото. Ще напиша, че много си я обичам. Но дори това сега не е важно. Важно е друго:
Приготви се, читателю, докато четеш “Създай се отново”, приготви се да получиш приятел. Приятел, който споделя, подкрепя, разбира и с лека усмивка ти казва: “Спокойно, всичко ще е наред. Не си сам. Не си сама.”.
Пътят, който Вихра описва в книгата си, трябва да бъде извървян от всеки човек - мъж или жена. Това е пътят от жертвата към свободната, самостоятелна личност. Аз много се радвам, че Вихра успя да изгради себе си, успя да надрасне ситуациите, в които повечето слаби хора се излежават с години по гръб, жалени от себеподобните. Но най-много се радвам на това, че светлата й, добра душа е намерила начин да бъде полезна на хората, които търсят пътя към себе си, към силната си самостоятелна зряла личност - и е написала тази книга.

Ако преживяваш нещо подобно, читателю, ако ти се струва, че си се загубил в най-тъмната гора, и отвсякъде дебнат зли чудовища, просто протегни ръка към ръката на Вихра и всичко ще бъде по-лесно. Чети, чети, а после вземи една тетрадка и започни да пишеш своите глави в твоята собствена книга: “Създай се отново”, казва Миглена Ангелова.

Книгата е издадена със съдействието на литературен клуб „Многоточие” и може да бъде открита в книжарниците на Хеликон, както и в електронната книжарница на ozone.bg