Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици - част от програмата на „ТексТейлърЕкспо 2018“

Професионалните гимназии, подготвящи специалисти за шивашката индустрия, ще се представят и със свои щандове. Това ще даде възможност за директни контакти между техните възпитаници и водещи фирми производители. Инициативата има за цел да предложи решения за един от основните проблеми в бранша – недостига на работна ръка.

Дефицитът на кадри вече е критичен, смятат експерти. Заетите в шивашката индустрия са намалели с 6% само през миналата година, а за периода 2015-2017 г. отливът е близо 12%, сочат данни на Националния статистически институт. Те показват, че негативната тенденция се усилва.
„Тя обаче не се дължи на намаляване на работните места. Напротив, работодателите изпитват затруднение при наемането на нови служители. В нашата фабрика например заплащането на добрите ни работници е 800-900 лева, като за някои позиции надхвърля 1000, но трудно намираме хора“, обяснява Лъчезар Стоянов, директор на фирма, която ще участва в „ТексТейлърЕкспо.

Дефилета на авангардни модни колекции, създадени от ученици - част от програмата на „ТексТейлърЕкспо 2018“

За да се популяризират сред младите хора някои от най-търсените професии на пазара на труда, специализираните гимназии ще бъдат презентирани с щандове, а също - и на модния подиум с проекти на техни възпитаници. Инициативата се осъществява в партньорство между Националната асоциация на училищата по мода (НАУМ) и организаторите на „ТексТейлърЕкспо 2018“ - Международен панаир Пловдив и фирма „Спекс“.

"Това е много добра възможност да покажем на индустрията нашите постижения, иновативността и креативността на младите хора, а тях да ориентираме правилно в пазара на труда", заяви Росица Иванова, председател на НАУМ. Според организаторите така ще се изгради силна връзка между бизнеса и образованието, която е едно от най-ефективните решения за кризата с работна ръка в бранша. Изложението е интересна и полезна инициатива, защото представя не само производството, а и професионалното обучение, добави Росица Иванова.

Форумът ще събере компании от Балканския полуостров, работещи в текстилната, шивашката и кожарската индустрия, и ще възроди изложенията, посветени на трите бранша. „ТексТейлърЕкспо“ има амбицията да стане иновационен и производствен хъб за Балканите, като демонстрира технологии, техника, материали, консумативи и готови изделия. В съпътстващата програма са включени модни ревюта, семинари за специалисти и конференция за проблемите на бранша. Ще има и търговска зона. Така международното изложение ще предложи интересни акценти за производители, търговци и потребители.

На снимката: „ТексТейлърЕкспо“ ще възроди изложенията за текстилната и шивашката индустрия, а неговото първо издание ще представи модерното производство и професионалното обучение в тези браншове.

За контакти: Валя Данкова 0885049557, office@textailorexpo.com