Призванието да си дизайнер - да направиш от нищо нещо

В детството си Кристофър Рейбърн майстори дървени къщи и роботи. Но сега прави кариера, като превръща необичайни материали - включително парашути - в дрехи, достойни за модния подиум.

Призванието да си дизайнер - да направиш от нищо нещо

Повече от десетилетие след завършването на престижния „Лондонски колеж по изкуствата“, Рейбърн изгражда име на моден творец, целящ да удовлетвори стила на хората с истински стил, но и с грижа за околната среда.

"Аз правя точно три неща: преправям, рециклирам, намалявам", каза 35-годишният новатор пред АФП.

Призванието да си дизайнер - да направиш от нищо нещо

Рейбърн е заел помещенията на ветерана сред модните къщи "Бърбъри", където създал своята марка, в бившата индустриална зона в източен Лондон.

Когато АФП посещава ефирния офис, екипът е озадачен от група шивачи, заети със създаването на животни от плат – една от странностите на дизайнера.

Призванието да си дизайнер - да направиш от нищо нещо

"В (колекцията) Remade става въпрос за деконструиране и преработка", разказва Рейбърн за облеклата, чийто оригинал е униформа на пазач от Бъкингамския дворец.

"Боря се с разточителността на хората и с тяхната склонност да консумират всичко по най-лошия начин“, добавя той.

Тази идея е в основата на работата на Рейбърн през цялата му кариера, включително и в първото му шоу, включено в „ Седмицата на модата“ в Лондон.

"Купих си парашут от eBay, струваше 30 паунда, а от този парашут направих осем дрехи ... И нещата, стъпка по стъпка, продължиха натам", каза той.

В последната си колекция на „Седмицата на модата“ в Лондон през януари, той представя мъжки и дамски палта, изработени от защитни костюми за гмуркане.

Способността на дизайнера да обработва такива материи започва от детството му "в средата на нищото" в югоизточна Англия, близо до гората, вдъхновила създаването на "Мечо Пух".

Рейбърн и двамата му по-големи братя, заедно с баща си, са майсторели през уикендите невероятни и причудливи неща, които са събирали отвсякъде.

Призванието да си дизайнер - да направиш от нищо нещо

Въпреки пречките пред Рейбърн – да работи с необичайни материали, в изключително конкурентен сектор - той е решен да продължи да го прави успешно.

"Всеки ден е предизвикателство ... но това е истински вълнуващо. Кой иска скучен живот?"

БГНЕС