Красотата на българските тъкани беше акцент на специална демонстрация в НДК

Събитието е част от културен проект „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“, вклюено в културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС

В рамките на Улицата на занаятите „Песента на колелетата“, част от културната програма на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, на 20-и март уважаемите делегати имаха възможността да разнообразят работната си програма и да наблюдават демонстрация на занаята тъкачество, представен от майсторката на художествените тъкани Слава Балджиева. Българската тъкачка показа различни техники за вплитане на цветните нишки на два вида стан.

Красотата на българските тъкани беше акцент на специална демонстрация в НДК

Делегатите бяха впечатлени от традицията на този древен занаят и научиха факти, свързани с историята на занаята, разнообразието на образи, форми и цветове. Научиха как то се е запазило и до днес и се предава от поколение на поколение, за да се утвърди българското културно наследство.

Красотата на българските тъкани беше акцент на специална демонстрация в НДК

Чуждестранните делегати се насладиха на традиционните и съвременни произведения на Слава Балджиева, които носят едновременно усещане за историческо минало и настояще, претворени в художествени произведения, които изобразават български църкви, възрожденски комплекси, древни символи и типичните за бита ни тъкани.

Красотата на българските тъкани беше акцент на специална демонстрация в НДК

Демонстрацията се проведе в едно от фоайетата на НДК на фона на артистичен декор, който пресъздава по модерен начин занаятчийски комплекс, своеобразна изложба с експонати от занаятите ковачество, грънчарство, килимарство, тъкачество и други.

Следващото събитие от инициативата „Улицата на занаятите – Песента на колелетата“ е планирано да се проведе след Великден, когато делегатите на Председателството на Съвета на ЕC ще се срещнат с българския фолклор чрез ритми, изпълнени от майстор-гайдар. А в края на месец април в декора на Улицата на занаятите ще бъде представено грънчарството.

Красотата на българските тъкани беше акцент на специална демонстрация в НДК

Името на инициативата е вдъхновено от произведението „Песента на колелетата“ (1924) на класика на българската литература Йордан Йовков (1880 – 1937). Ето и фрагмент от разказа за народния майстор, ковачът Сали Яшар: „Идеха му неподозирани и от него самия сили, разпалваше се, работеше със страст, с увлечение, ръката му ставаше сигурна, погледът – точен и желязото под неговия чук добиваше неочаквано такива съвършени форми, каквито той не би могъл да направи и при най-бавната и внимателна работа. А тъкмо такава работа беше по сърце на Сали Яшар и от неговите ръце излизаха каруци, които бяха същинско чудо: леки, като че сами щяха да тръгнат, напети и гиздави като невести, с шарила и бои, които грееха по тях като цъфнали цветя.“

Проект “Улица на занаятите - Песента на колелетата“ се реализира с финансовата подкрепа на „Културна програма за Българското председателство на Съвета на Европейския съюз 2018 г." на Национален фонд „Култура“