В навечерието на годишните награди "Златна Игла" 2018

* Специален гост ще бъде прочутият италиански дизайнер и стилист Алберто Веделаго

Силвия Тодорова

След броени дни Академията за мода ще отличи най-изявените дизайнери и модни творци и ще присъди най-авторитетната награда за мода у нас „Златна игла“. Гала-спектакълът и официалната церемония по повод Годишните награди на Академията за мода ще се състоят на 14 март в „Рамада София Хотел“. Призът ще бъде връчен в категориите: „Дизайнер на годината”, „Модна къща на годината”, „Булчинска мода“, „Най-добър млад дизайнер”, „Моден гримьор” и „Моден фотограф”.

В навечерието на годишните награди

Красивата статуетка „Златна игла”, както всяка година, е дело на най-добрия български бижутер Анжело Красини. По традиция наградите на Академията за мода се определят от експертно жури, включващо най-компетентните модни и лайфстайл журналисти у нас от печатните и електронните медии с председател проф. Любомир Стойков. „Най-стойностната награда за българските модни творци – „Златна игла“, бе учредена в далечната 1994 година в Париж. Респектиращ е фактът, че през всичките тези години чрез своя приз Академията за мода съумя да отличи и стимулира най-добрите в българската мода и по този начин да допринесе за развитието и просперитета на българския моден дизайн, на българската модна индустрия. Кои ще бъдат тазгодишните победители ще стане ясно на гала-вечерта и церемонията по награждаването, но в навечерието на това мащабно събитие аз съм радостен от факта, че тази година особено активни са най-младите ни дизайнери и, че трима от тях избраха да покажат премиерните си колекции тъкмо на сцената на „Златната игла“. Благодаря сърдечно на журито, респ. на колегите лайфстайл журналисти, които направиха своите номинации за бъдещите фаворити!“ - сподели проф. Любомир Стойков, председател на Академията за мода.

В навечерието на годишните награди

Специално за церемонията по повод Годишните награди „Златна игла 2018“ в България ще пристигне италианският дизайнер и стилист Алберто Веделаго – Мaestro di eleganza в света на мъжкия стил. Водеща на гала-вечерта ще бъде чаровната Гери Дончева. Ревю-спектакълът преди официалната церемония за връчване на „Златна игла 2018“ ще бъде открит с официална колекция вечерни облекла на „Мезон Сант-Ерем“ и нейният създател и стилист – Габриела Колева. Специален гост на откриващото ревю ще бъде актрисата Саня Борисова-Илиева, която наскоро беше отличена с приза „Знаменитост на годината“. На подиума на „Златна игла“ тя ще дефилира с тоалет на модна къща „Мезон Сант-Ерем“, направен специално за нея.

В навечерието на годишните награди

По време на ревю-спектакъла свои актуални колекции ще покажат също дизайнерите Мерлин Арно и Есил Дюран, модна къща „Бандерол“ с дизайнери Десислава Дамянова и Никола Карадамянов, „Аксел Харди“, „Ла фоа“ с дизайнерски екип Вяра Станчева и дъщерите ѝ Деница и Мария Станчеви, „Златарна Целье“, както и младите дизайнерки, които ще направят своя дебют на „Златна игла 2018“ – Християна Мутафчиева, Таня Ян и Елена Христова.

В навечерието на годишните награди

Подготовката на ревю-спектакъла по повод годишните награди на Академията за мода е поверена на Боян Караиванов. За грима на манекените ще се погрижат гримьорите – Марина Чанева, Веселина Спирова и асистент гримьорите Росина Георгиева и Ася Даскалова. Прическите ще бъдат дело на Надежда Радева и салон за красота „Бюти клуб“. Всеки от победителите ще получи и красив букет от „Жарден Флорист“. За финала на събитието е предвиден изискан коктейл, по време на който гостите ще могат се насладят на изкушаващите десерти от сладкарници „Неделя”. Пред централния вход на хотел „Рамада София” гостите ще имат възможност да разгледат и Ситроен C3 Aircross – автомобил с уникален дизайн и дръзка индивидуалност.

В навечерието на годишните награди

„Златна игла 2018“ се реализира с любезното съдействие на: Кафе „Кимбо", „Мартини“, „Банка ДСК“, „Мтел“, „Ситроен“, „Мезон Сант-Ерем“, „Агресия“, „Рамада София Хотел“, хотел „Самоков“, сладкарници „Неделя", „Бюти клуб", и „Жарден Флорист“.

Снимки:
1. Статуетката "Златна игла".
Фото: Личен архив
2. Победителите в „Златна игла 2017“ заедно с проф. Любомир Стойков – председател на Академията за мода.
Фото: © Хайлайф / От игла до конец
3. Водеща на събитието ще бъде Гери Дончева.
Фото: © Йордан Петков
4. Италианският дизайнер и стилист Алберто Веделаго.
Фото: © Bob Krieger
5. Саня Борисова-Илиева с тоалет на „Мезон Сант-Ерем“.
Фото: © Иван Коловос / От игла до конец