Креативният директор на Burberry напусна марката

В събота дизайнерът и креативен директор на "Бърбъри" Кристофър Бейли показа на Лондонската седмица на модата последната колекция, която прави за бранда, вплитайки в едно носталгия по миналото, поглед към настоящето и оптимизъм за бъдещето.

Креативният директор на Burberry напусна марката

След повече от 17 години работа за модната къща Бейли се поклони за последен път, но не и преди да представи впечатляващите си за пореден път дизайни и да закрие шоуто, "развявайки" знамето на ЛГБТ обществото...макар и под формата на пъстроцветна пелерина от изкуствена кожа в цветовете на дъгата.

Някога легендарните карирани шапки на "Бърбъри" в бежово, черно и червено - толкова популярни през 90-те години на миналия век, че марката започна да страда - се завърнаха на модния подиум заедно с вдъхновените от 80-те анцузи от естествена коприна и обемни якета. Не отсъстваха и класическите шлифери на бранда, които наложиха "Бърбъри" като символ на лукса не само във Великобритания, но и по света. Пътроцветните плетива под прозрачните рокли тениски, както и макси полите в комбинация с овърсайз суитшърти и маратонки пак напомняха за креативния дух, смелостта и нестихващата иновативност на Бейли.

"Колекцията наистина е мишмаш. Меланж от толкова много неща. Смисълът на шоуто бе да покажа колко вълнуващо и позитивно е бъдещето. Надявам се, че ще бъде. Аз съм оптимист", каза Бейли зад кулисите.

Официално 46-годишният дизайнер се оттегля на 31 март, но ще продължи да помага на "Бърбъри" с прехода до края на тази година. Към момента така и не е ясно кой ще поеме поста му, но слуховете сочат към Фийби Фило, която през декември миналата година обяви, че напуска модната къща "Селин".

"Следващият, който има привилегията да заеме мястото ми, е невероятно щастлив и съм сигурен, че ще сътвори великолепни неща и че ще процъфти", издаде единствено Бейли.

БГНЕС