АНИ ЛЕЙБОВИЦ УВЕКОВЕЧИ ИТАЛИАНСКИЯ СТИЛ

* Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани
* * Кодовете на красотата и на италианския начин на живот

Рим – София

Проф.Любомир Стойков

Сюререалистични, магнетични, фантастични! Различни могат да бъдат суперлативите по адрес на най-новите произведения на световно известната фотографка Ани Лейбовиц – снимките за прочутия календар „Лаваца 2009”. Бляскавата премиера на седемнадесетото негово издание се състоя във Вила Миани в Рим и премина под знака на театъра, музиката и виртуозното италианско кулинарно изкуство. Декорът и постановката бяха дело на творческия състав на академията „Teatro Alla Scala”. Сред знаменитостите – редом с домакините Франческа и Джузепе Лаваца, се откроиха фотографката Ани Лейбовиц, прочутият в цял свят пианист Джовани Алеви и топмоделите Ева Рикобоно, Алесия Пиован, Гилда Сансон и Кейт Бало.

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

В своята концепция за новия календар Лейбовиц се бе постарала да разкрие водещите ценности на италианската култура и изкуство, както и да предложи своята – на места леко иронична, интерпретация на вечните италиански символи. Общо седем са фотографиите, които украсяват календара. Водещата снимка е „Венеция”, в която с майсторството на ренесансов художник Ани Лейбовиц акцентира върху чашата - маска, препращайки към духа и страстта на венецианските карнавали. Другите не по-малко впечатляващи живописни фотографии са „Вълчицата”, „Модата”, „Геният”, „Съблазън”, „Спагети” и „Киното”. „Вълчицата” е снимана в самия Колизеум. Модата чрез две оригинални и разкошни вечерни рокли, както и с типичната дизайнерска атмосфера е „запечатана” в ателието на Долче и Габана. „Геният” е Леонардо да Винчи, а неговият Витрувиански човек, безсмъртен знак за хармонията и красотата, този път е поставен в огромна кафеена чаша. Следващата фотография е „Съблазън”, която показва автентична страстна целувка между двама влюбени на един от мостовете на река Тибър. Типичните за италианците спагети са увековечени от обектива на Лейбовиц с прекрасното голо женско тяло в средата на огромната чиния на фона на чудните хълмове на Тоскана. „Киното” пък е зашеметяващ фотографски римейк към прочутата филмова сцена във фонтана „Треви” (със сексапилната Анита Екберг от култовия филм на Фелини „Долче вита” – „Сладък живот”).
Когато попитах Франческа Лаваца коя е любимата й фотография, тя ми отговори - „Венеция”. Франческа бе пределно откровена: „Тя ми е любимата, защото е неочаквана, действа неочаквано. Първоначално заедно с Ани Лейбовиц решихме водещата визия да включва само лицето на модела с маската. След това решихме да го поставим на сцената и така постигнахме театрална перспектива. Получи се нещо невероятно, мистериозно, хипнотично! Не е възможно човек да се вгледа в лицето й и да не усети тази магия. Това е своего рода естествена елегантност. Моделът олицетворява перфектната икона, символизираща неувяхващата италианска красота. Става дума за различен код на красотата, но е много съвременен.”

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

През годините много еволюира идеята да се канят най-талантливите фотографи в света, за да развихрят творческата си фантазия, правейки поредния календар „Лаваца”. Станала известна със снимката си на Джон Ленън и Йоко Оно в деня на неговото убийство, както и прочула се с корицата за сп. „Венити феър”, изобразяваща бременната Деми Мур, сега топфотографката Ани Лейбовиц с успех посрещна още едно предизвикателство. Ето какво сподели тя специално за медиите: „Календарът на „Лаваца” е една велика традиция и шанс за всеки фотограф да използва въображението си. Идеята беше да се разкрие процесът - или направата на календара в някои от снимките. Процесът винаги ме е пленявал, и разбира се, ние просто не можахме да спрем да пием кафе „Лаваца” по време на работата си. Наистина.”

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

Моделите – изборът и тяхното поведение пред камера, са определящи за крайния резултат на всяка фотосесия. Когато попитах Алесия Пиован от агенция „Елит” какво си спомня за работата си с Лейбовиц за фотографията „Киното” (във фонтана „Треви”) , тя ми отговори :„Бях толкова развълнувана, както и много изнервена, защото знаете вероятно колко е отговорно да те снима Ани Лейбовиц. Това не е нещо, което ти се случва всеки ден. Но тя беше страхотна и с нейна помощ снимките минаха много лесно...” Страхотната фотография отнема на Лейбовиц, нейния модел Алесия и целия екип половин ден, в т.ч. и изготвянето на декора, стайлинга, поставянето на грима и другите приготовления.

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

Бляскава премиера на календара „Лаваца” във Вила Миани

Като изключително преживяване трябва да се оцени не само шармантната премиера на новия календар „Лаваца”, но и самият художествен продукт. Меценатската връзката между световните марки и големите творци ползотворна, защото динамизира изкуството и стимулира културата. Италия и нейният аромат „Лаваца” доказаха това за пореден път....В типично италиански стил!

Любомир Стойков заедно с топмодела Алесия Пиован

Снимки:
1. „Венеция”
2.„Вълчицата”
3. „Модата”
4. „Геният”
5. „Съблазън”
6. „Спагети”
7. „Киното”
Фото: © Ани Лейбовиц
8. Джузепе Лаваца, Ани Лейбовиц и Франческа Лаваца
Фото: Архив на „Лаваца”
9. Любомир Стойков заедно с топмодела Алесия Пиован
Фото: Личен архив на Любомир Стойков

Чети повече във Fashion Lifestyle Magazine