“9 месеца” отпразнува излизането на 150-ия си брой на пазара

На 28 септември 2008 г., списание “9 месеца” отпразнува излизането на 150-ия си брой на пазара. 150 верни читатели, автори, колеги, партньори и съвсем малки почитатели на списанието присъстваха на тържеството в столичния хотел “Гринвийл”. Д-р Антония Григорова – главен редактор на “9 месеца”, сподели интересни факти от историята на списанието. Един от тях е, че на празненството за 50-ия брой на „9 месеца” гостите са изписвали своите лични и професионални пожелания на юбилейния брой. Днес не малко от тях са изпълнени и в духа на традицията гостите на тържеството отново оправиха пожелания, но върху 150-ия брой на списанието. 10 от вече порасналите бебета от кориците на „9 месеца” през годините се качиха на сцената и получиха много подаръци от хипермаркет „Хиполенд” и издателство „Фют”. Писма в бутилка и лични послания от д-р Антония Григорова получиха проф. Борислав Стамболов – консултант на „9 месеца”, Богдана Китанова – стилов редактор на списанието, Пенко Гелев – художник, и д-р Вичка Григорова, педиатър. Имената им фигурират в редакционното каре на бр. 1 на списанието. Всички работят за каузата „9 месеца” и до момента. Стаматина Никова – журналист от Програма „Христо Ботев” на БНР, и две верни читателки на списанието също получиха своите отличия.

Любопитно за “9 месеца”

  • Идеята за списанието е на д-р Антония Григорова, която заедно със своя приятелка мечтае да създаде училище за родители с гимнастика, дишане и т.н. Целта изглежда по-осъществима за д-р Григорова, ако е предшествана от списание – защо не „9 месеца”?
  • “9 месеца” е заченато през 1995 г., ражда се през зимата на 1996 г., а “прощъпалникът” му на българския пазар е на 22 март 1996 г. Брой 1 е с 32 стр. (с кориците) и с цена (!) 59.00 лева.
  • През последните 150 месеца в екипа “9 месеца” се родиха 10 момчета и 3 момичета (от които 1 внук и 2 внучки). Към датата на приключване на брой 150 пак се очаква бебе. За списанието работиха хора от четири поколения.
  • В цяла България за същото време са се родили около 812 000 бебета. Около 125 000 от тях са отглеждани с периодичните съвети на списание “9 месеца”.
  • Числата: общо 1 800 000 екземпляра от 150-те броя на “9 месеца” са били пуснати на българския пазар; най-висока е била цената на списанието през 1999 г. – 2950.00 лв.; през същата година (около деноминацията) е регистрирана и най-ниската цена на списанието – 2.00 лв.
  • Най-абсурдните числа: с парите, събрани от продажбата на декемврийския брой за 1997 г. (при реализация 95% от пуснатия в продажба тираж), са покрити едва около 15% от разходите само за печат на февруарския брой за 1998 г. На 4 февруари 1998 г. 2500-те щатски долара, договорени и платени (в левове) авансово от рекламодател, докато стигнат до изданието по банков път, в края на деня се материализират в 850 от същите щатски долари.
  • Бебетата модели за кориците на списанието ежегодно се избират с конкурса “Вашето бебе звезда – сега”. През последните 13 години 11 197 бебета са участвали в този конкурс. По време на 14-ото му издание се получиха повече от 1000 кандидатури от цялата страна. Професионалната фотосесия на малките чаровници, които ще красят кориците на „9 месеца” за 2009 г., ще се състои в края на октомври.
  • Екипът на списанието е "родител" и на кампанията БЕБЕ НА ГОДИНАТА, която тази година ще отпразнува своя десети юбилей. С помощта на лекарските екипи на болници от цялата страна се откриват Последното и Първото бебе, съответно на старото и на новото хилядолетие. Беше открито и Първото бебе, родено в България като част от Европейския съюз.
  • През май 2003 г. и идеята за училище е реализирана – стартира една нова за страната инициатива - С “9 месеца” на училище. Безплатните сбирките към септември 2008 г. са посетени от повече от 17 000 жени. Д-р Антония Григорова поставя началото в столицата, а впоследствие пропътува повече от 60 000 километра в името на каузата – училищата да покрият цялата страна. За втора поредна година С "9 месеца" на училище среща акушер-гинеколози, педиатри, неонатолози и много други специалисти с бъдещи и настоящи майки и в още 6 града на страната – Пловдив, Стара Загора, Бургас, Варна, Велико Търново, а от октомври 2008 г. - Плевен.