Какво е Cosplay и защо е толкова популярен

Чували ли сте за "косплей"? Напоследък тази дума става все по-популярна покрай младежите в нашата страна. Ани Иванова от клуб "Накама" и косплейърката Ирина Цапрева застанаха пред камерата на БГНЕС, за да разкажат повече за това интересно хоби.

Какво е Cosplay и защо е толкова популярен

"Cosplay" всъщност е едно популярно хоби. Самата дума идва от "costume" и "play", съответно костюм и пиеса. Това са хора, облечени в костюми като любимите си герои от комикси, анимации, игри и филми. Костюмите са изработени изцяло от участниците, които са се научили да шият и кроят. С годините "Cosplay" става популярно из целия свят и събира все повече почитатели. В България го има от сравнително скоро време - от около 5-6 години има по-сериозни косплейъри. Преди това бяха повече аматьорски. Освен тези, които участват, косплеят става все по-интересен и на хората, които идват да гледат представленията. Това е един начин да се докоснеш до любимия си герой от плът и кръв.

На специална изложба в Националния етнографски музей в София бяха представени едни от най-добрите Косплей костюми и инвентари.
„Това са костюми, които са печелили награди, както на национално, така и на международно ниво на престижния европейски конкурс „Euro Cosplay”. Тази изложба е първата, която правим в музей. Много се радваме, че това хоби вече получава признание като вид изкуство“, сподели Ани Иванова.

Какво е Cosplay и защо е толкова популярен

Различните персонажи, в които се превъплъщават косплейърите, могат да бъдат от книги, игри, манга и аниме, както и от телевизионни и кино продукции. Костюмите трябва да бъдат изработени от самите косплейъри и варират от ушиване и изрисуване на рокли до изковаване на брони. Сред използваните материали преобладават редки платове, термопластични пластмаси, стиропор и бои. Въплъщаването в един персонаж изисква много постоянство, търпение, труд и известни актьорски умения, а финалният етап е участието в специално организирани събития.

Косплейърите често си взаимодействат, като създават своя субкултура, а по-широкото използване на термина "косплей" се отнася за всякакви костюмирани ролеви игри на места, различни от сцената.

„Винаги съм обичала да изработвам различни неща с ръцете си. Да се обличам в различни костюми. Случайно в интернет намерих косплея като занимание“, разказа косплейърът Ирина Цапрева и допълни: „Съответно веднага реших да се пробвам. „Първият костюм, който изработих имаше много купени елементи и преправяния от моя страна. Не беше толкова точен. Косплеят толкова ми хареса, че откакто се качих на сцена не съм слизала и работя все по-усилено, за да създавам по-добри костюми. Сложността на изработката на даден костюм зависи и от идеята на участника за него. Имала съм костюми, които съм завършвала за една седмица. Имала съм и костюми, по които работя три месеца. Когато присъствах за първи път на такова събитие през 2012 година, участниците в косплея бяха изключително малко. Нивото на костюмите беше много ниско. Хората използваха перуки от ку-ку магазини и всякакви подръчни средства. През последните 4-5 години косплеят се разви и участниците, които подават заявки за сценично изпълнение са над двеста и се налага ограничение по отношение броя на участниците. Така че смятам, че се развива много бързо и ще продължава в същия дух и занапред“, каза още тя.

До 10 юни гостите на Националния етнографски музей имат възможността да разгледат изложбата „Cosplay – от игла до конец“ и да се запознаят с това специално хоби, което набира популярност в цял свят.

БГНЕС