Дрехите втора употреба - вдъхновение за световните дизайнери

Отричаните от много хора дрехи втора употреба се очертаха като истинско вдъхновение по време на Седмицата на модата в Париж. Дизайнерът Франциско Тера и други изгряващи звезди на модния подиум са последвали именно линията на ризи и поли, които се продават на цената на едно кафе и се превръщат в „храм на модните изследвания“.

Дрехите втора употреба - вдъхновение за световните дизайнери

Тера е убеден, че в магазините за облекло втора ръка могат да се открият истински находки и неслучайно от такива места пазаруват не само хората с оскъдни доходи.

Освен това ползваните дрехи са все по-често красиви, модерни и с марков етикет, така че можем да забравим за размъкнатите тоалети, които си представяме.

Бразилецът Франциско Тера, който е работил за компании като Givenchy и Carven, признава, че самият той има много употребявани дрехи и най-редовно се откроява с точно такива облекла. Моделиерът дори описва този тип магазини като „рай за хипстърите“.

Със своето участие в модната седмица Тера се пренесе в бъдещето – в Токио през 2083 г., където, изправени пред рухналата глобална икономика, хората са принудени да закърпват старите дрехи на предците си, създавайки напълно нови стилове.

Дрехите втора употреба - вдъхновение за световните дизайнери

Тук беше застъпено и „винтидж“ облеклото като представител на „старото златно“.

Според експертите тази тенденция дава голяма утеха на хората с неголеми финансови възможности, показвайки им колко стилни и атрактивни могат да бъдат със съвсем малко пари.

"Всичко това е свързано с чувството за несигурност, в което хората живеят с днес. Ние сме много по-несигурни, отколкото бяхме преди 30 години, че бъдещето ще бъде по-светло", коментира Франциско Тера.

БГНЕС