Списание "Мода" отпразнува своя 20-и рожден ден

* Академията за мода награди журнала за принос в българската лайфстайл журналистика

Българското списание „Мода“ отбеляза своя 20-и рожден ден със стилно парти. Със задължителен дрескод „червен акцент“ приятелите и партньорите на списанието с дългогодишна история се събраха в голямата ротонда на Serdika Center, за да отпразнуват неговия юбилеен рожден ден. По време на събитието имаше много приятни изненади. Главният редактор и креативен директор на „Мода“ – Петя Чолакова, изказа благодарности към всички, уважили празника. Слово за историята и значението на списание „Мода“ произнесе проф. Любомир Стойков, който е бил негов главен редактор през 1997 година и дългогодишен автор. Той сподели:

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

„Списание „Мода“ е основано от Йордан Габерски. В самото начало редактор е Юрий Дачев, а художник – Кирил Гогов. Първият брой на списание „Мода“ излиза през май-юни 1995 година. Списанието тръгва с двумесечна периодичност. Днес „Мода“ се издава от S Media АД с главен редактор Петя Чолакова. 20-ият рожден ден на сп. „Мода“ е достоен повод да се припомни и осмисли неговият принос към модерната лайфстайл журналистика! То започва да излиза в особена ситуация – от една страна в България вече е установена демокрация и пазарна свобода, но от друга – това са тежките времена на суровия преход, на жестоката икономическа и финансова криза. Списанието бързо се наложи като верен естетически компас и посредник между читателите и модния свят, между публиката и космоса на модния дизайн. То успя да продължи традициите на най-добрите си предходници от времето на соца – сп. „Лада“ и сп. „Божур“.

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

В продължение на дълги години имах честта и привилегията да бъда негов автор, като много специален и важен момент бе 1997 година, когато – макар и за немного време, бях негов главен редактор. В тази си роля се стремях да наложа и поддържам високи професионални стандарти, в частност да компенсирам и запълня нишата от модна информация особено за случващото се зад граница – в Париж, Лондон, Милано и Ню Йорк. С благодарност си спомням за създателя на сп. „Мода“ г-н Йордан Габерски, както и за екипа, с който работех: за редакторите Весела Славчева (по-късно дълги години успешен главен редактор) и Мария Незнакомова, както и за изключително талантливия моден и рекламен фотограф Ангел Цветанов, който за жалост вече не е сред нас. Бог да го прости! Ако цитирам напосоки някои от моите публикации, ще трябва да визирам такива ярки имена в световния моден дизайн, като Пако Рабан, Джон Галиано, Соня Рикел, Жак Фат, Емануел Унгаро, Лойд Клайн, Ханае Мори, Тиери Мюглер и още много други – от световните асове, а от българските – Мария Недкова, Евгения Живкова, емблематичната бижутерка Виолета Дунин, скулптора Ставри Калинов и много други. Специален акцент в текстовете си поставих на може би най-преуспялата модистка през ХХ век – Пелагия Видинска, както и на първото българско модно списание „Мода и домакинство“, започнало да излиза в следосвобожденска България през 1897 година – само няколко години след американския „Вог“ – всепризнатата библия на световната мода. Много от темите вече бях интерпретирал в моето телевизионно шоу „От игла до конец“ по Нова телевизия, но друго си е писаното слово или, както гласи латинската поговорка: „Казаното отлита, писаното остава!“ (Verba volant, scripta manent).

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

В работата ми за сп. „Мода“ имаше и много забавни и любопитни моменти. Нямаме време за дълги разкази, но си спомням, че се налагаше да подписвам публикациите с различни имена, тъй като понякога в един и същи брой излизаха 3, 4, че даже и 5 мои текстове – разбира се, богато илюстрирани. Някои от тях подписвах с името „Весела“. Много се забавлявах с това, че мои приятели ме предупреждаваха : „Абе много хубаво пишеш, но напоследък четем текстовете на някоя си Весела – да знаеш, че не само не ти отстъпва, но и е на път да те надмине!“...

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Ще приключа, изтъквайки още веднъж голямата роля на сп. „Мода“ за издигане на българската естетическа култура, за усъвършенстването на родната лайфстайл журналистика. То е пример за глокализация в модата и стила, и се утвърди като едно от малкото ни списания, които ревностно и последователно отразяват не само чуждестранния моден дизайн, но и това, което се прави в България, в частност – от най-новите генерации модни творци. Ярко доказателство за това откриваме и в ноемврийския брой от 2016 г., в който са представени чудесно наши студенти по моден дизайн от Националната художествена академия, както и в благородната му дарителска мисия за подпомагане на тяхното дипломно ревю догодина...На сп. „Мода“ желая все по-голям тираж, милионна аудитория и дълголетие – професионално и творческо!“.

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

След тези думи, вече в ролята си на председател на Академията за мода, проф. Любомир Стойков връчи грамота на Петя Чолакова, главен редактор на сп. "Мода", за принос на списанието към лайфстайл журналистиката в България.

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Водеща на официалната част от рождения ден беше чаровната Гери Малкоданска. Младите дизайнери от последна година специалност „Мода“ – бакалаври, на Националната художествена академия бяха помолени да създадат 11 ексклузивни дизайна със зададен от екипа на изданието код „Червено“. След впечатляващо дефиле техните тоалети участваха в благотворителен търг. Събраните средствата от продадените дрехи и модни аксесоари бяха безвъзмездно дарени на студентите за подпомагане на тяхното дипломно ревю през 2017 година. Сред присъстващите гости бяха забелязани Елена Стефанова, мениджър на SELENA ES, бизнес дамата Таня Скринска, дизайнерката Веселка Крачунова, певицата и актриса Марина Кискинова, актрисата Рая Белева и др.

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Моделите, които дефилираха по време на събитието, бяха част от екипа на модна агенция „Визаж“. За прическите им се погрижиха специалистите на MOROCCANOIL, а за грима – младите професионалисти от The Makeup School. Всички гости, наддавали на търга, участваха в томбола за диамантено колие, любезно предоставено от Diamonds International по случай рождения ден на списанието. Доброто настроение на гостите беше гарантирано от изпълненията на цигуларката Венда от Venda Live Violin, деликатесите от ресторант Petru’s и напитките на „Селеста Трейдинг“. За финал екипът на списание „Мода“ се събра на сцената около огромна торта от „100 грама сладки“, за да си пожелае още много споделени рождени дни.

Списание „Мода“ отпразнува своя 20-и рожден ден

Снимки:
1. Екипът на сп. „Мода“ пред юбилейната торта.
2. Проф. Любомир Стойков връчва грамотата на главния редактор Петя Чолакова.
3. Проф. Любомир Стойков и Петя Чолакова.
4. – 10. Моменти от честването на 20-ия рожден ден на сп. „Мода“.
11. Елена Стефанова – мениджър на SELENA ES.
12. Бизнес дамата Таня Скринска.
13. Таня Скринска, проф. Любомир Стойков и Марина Кискинова.
14. Проф. Любомир Стойков и актрисата Рая Белева.
15. Дизайнерката Веселка Крачунова.
16. Проф. Любомир Стойков и Елена Стефанова – мениджър на SELENA ES.
17. Момент от честването на 20-ия рожден ден на сп. „Мода“.
Фото: © сп. „Мода“ и „Хайлайф“