Списание ПЕРФЕКТА – Професионалният избор за вашата красота

В новия брой:

Дженифър Лопез – щастие в майчинството
Ароматът на красотата
Козметиката с етерични масла
Мъжете искат повече помощ от козметиката
Wellness, spa, релакс – нови терпии
Кислородната терапия – глътка красота за кожата
Как да се храним, ако кожата боледува
Изкуството да бъдем щастливи
Най-добрият подарък
Belly dance – среща с изтока отблизо

Най-добрият подарък

В навечерието на всеки празник интернет форумите са пълни със съобщения от типа на “чудя се на кого какво да подаря”. Да подходим към ситуацията по друг начин – да изберем подарък не защото трябва, а за да зарадваме любимите ни хора.

Страшно е да се помисли колко време, сили и нерви губим за шопинг. А можем значително да облекчим живота си, ако имаме ясна представа какво, на кого и главното – защо да подарим. Както обясняват психолозите, подаръкът съвсем не е това, което ние подаряваме. Всеки подарък има свои цели и задачи и предполага определена полза за този, който го поднася.

Поддържане на социалните връзки
Хаотичният на пръв поглед процес на даряване на всички всъщност е древен ритул, играещ огромна роля в нашия живот, един от тези “китове”, на които се държи човешкото общуване. Затова възприемайте дългия списък с тези, на които трябва да купите подаръци, не като божие наказание, а като свидетелство за вашата социална активност Ние, в крайна сметка, не живеем на необитаем остров.

Израз на отношение към човека
Правейки подарък, може да кажеш много неща на адресата. Скучната и безполезна вещ дава да се разбере, че сте вежливи, но не проявяване и капчица интерес. Дезодоранти или освежител за въздух – да не би да намеквате, че той не е на ти с хигиената. Забавните дреболийки – човекът ви е интересен и искате да поддържате с него необременяващи отношения. При такъв подход подаряването може да се приравни към построяването на собствена социална мрежа с подгрупи от ползватели – близки, интересни, статисти, “стой далеч от мен” и т.н.

Възможност да изразиш себе си
Твърде често се оплакваме от рутината в някои ситуации. Всъщност може да се мине и без нея. Подаръците говорят много за вас, вашите намерения, естетически предпочитания, навици и поглед към света. Всеки от тях, ако имате желание, може да се превърне в “писмо в бутилка”, което ще напомни за вас на света или на точно определен човек.

Проблемите на избора
Определяйки какво искате да получите в замяна на вашия подарък, трябва да помислите и за хората от другата страна. Какво би могло да ги зарадва? Ние обикновено можем да си представяме какво ще достави удоволствие на най-любимите ни хора, чиито предпочитания добре познаваме. Най-много проблеми предизвикват т.нар. “формални” подаръци, т.е. тези, които подаряваме не на най-близките ползватели на социалната ни мрежа. Една добра идея – когато избирате подарък, ориентирайте се по това как получателят му възприема света.

Кинестетик. Лесно може да се определи по навика да гризе ръцете си, да се прегръща с всеки срещнат, да го потупва по раменете, да върти копчето на шубата ви. Такъв е неговият начин на възприятие – чрез тактилни усещания. Затова и подаръкът му трябва да се избира “на пипане”. Най-добрият вариант на “формалния” подарък са антистресовки, които може да се мачкат и стискат или прословутите меки играчки. Главното условие – всичко това трябва добре “да лежи в ръцете”.

Визуал. Първо разглежда обекта и чак тогава се приближава ако, разбира се, го смята за външно привлекателен. Обича красивите вещи, затова охотно приема като подарък всичко, което може да разглежда с удоволствие – медитативни картинки, в които протича пясък, постери, аквариум с жаби или скариди със самопочистваща система и т.н.

Аудиал. Всички радости на живота възпирема преди всичко със слух. Затова може да му се подаряват предмети, които издават (желателно приятни) звуци, минилатерна, изпълняваща “спи, моя радост, спи”, дискове с любима музика.

Както става ясно, осмислените подаръци изискват известни творчески усилия, затова и доставят истинско удоволствие на този, който е решил да подарява.

Радмила Попова
по сп. Здоровье

© Любомир Стойков
Всички права запазени!