Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Силвия Стоянова

Мила Христова е завършила средното си образование в Lancing College. Бакалавър е по ПР, Медия и Културология в London College of Communications и магистър на науките по Стратегически маркетинг от London School of Business and Finance. Практикувала е специалността ПР в Лондон, а в България се е занимавала с политически ПР. Започва да развива успешната си кариера на фешън модел едва след като завършва образованието си.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

В Милано е дефилирала за Who is who, „Москино”, „Клое”. На лондонските седмици на модата дефилира за английски дизайнери, както и за „Колчагов Барба”. Участва в рекламни кампании на „Лореал”, „Кока Кола”, „Хюндай”. Работи за „Дона Карън”, Iceberg, Aldo Coppola. Има фотосесии за „Харпърс Базар”, „Гламър”, „Космополитан”, „Грация”, „Хелоу”, както и за „Ева”, „Мода”, „Бюти”, „Максимум”, „Бела”. Снима се във френския сериал Section Zero. В България дефилира за „Златна игла”, „БГ Модна икона” на Академията за мода, Sofia Fashion Week 2015, „Валентино”, „Ермано Шервино”. Владее английски, испански и италиански език. Член е на „Ротаракт Интърнешънъл”, младежката организация на „Ротари клуб” и се занимава с благотворителност. Мила Христова е лице на „Златна игла 2016” заедно с Иван Симеонов.

Какво те провокира да се занимаваш с мода?
През тийнейджърските си години не съм си представяла, че ще дефилирам. Стана постепенно. В университета работих като модел в кастинг агенция, за да спечеля малко джобни пари. Веднъж пред Selfridges ме спря букер от модна агенция, но не бях готова. Едва след като защитих бакалавърската си степен, се явих на интервю в „Ивет Фешън”.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Кои са най-важните качества за един манекен?
Дисциплина, постоянство, способност да комуникираш.

Какви прилики и разлики откриваш при работата си като манекен и модел в България и в чужбина?
Българските дизайнери, модни фотографи и стилисти не отстъпват на западните. Имам фотосесии в България, които харесвам много повече от тези, които съм снимала в чужбина. Разликата е в условията на работа и в мащабите. В България пазарът все още е малък.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Много често се изявяваш в Лондон. Какви са британските критерии към моделите?
Според мен британските модели са сред най-успешните в света. Лондонските агенции създават звезди. Трудно е да се състезаваш с тях заради характерното андроидно излъчване, различно от нашата представа за красота. Конкуренцията е още по голяма и заради азиатките, които се асоциират с брюнетки. За ревютата се предпочитат тъмнокожи и транссексуални модели, а местата са ограничени.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Как ще коментираш френския закон срещу прекалено слабите модели и санкциите към агенциите?
Приветствам закона, но не виждам промяна в политиката на френските агенции. В Париж работят моделите с най-ниско тегло.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Кои са най-големите ти успехи на модния подиум и пред фотообектива досега?
Надявам се, че тепърва предстоят, но досега са ревютата в Милано за Who is Who. Снимките за L'Oreal в Англия. Последното ми ревю за седмицата на модата в Лондон за Колчагов Барба/ Kolchagov Barba.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Във фотосесия за кой световноизвестен дизайнер би искала да се снимаш?
„Балмен” и „Живанши”.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Какво означава за теб да си лице на Златна игла 2016?
Поканата на проф. Любомир Стойков приемам като признание за българските модели, които мерят сили на световната сцена с колежките си от държави с големи традиции в модата.

На кои наши или световни топмодели се възхищаваш?
Кристи Търлингтън от супермоделите на 90-те години, която се бори за правото на всяка жена по света да ражда безопасно. На Силвия Димитрова от „Ивет Фешън” и на Линдзи Уикстън (Lindsey Wixon), с която се запознах на Миланската седмица на модата по време на ревюто на „Версаче”.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Какви са според теб предимствата и недостатъците на манекенската професия?
Предимствата са доста: обмена на култури, срещи с нови хора, пътуването, удоволствието от работата, необходимостта да живееш здравословно, а недостатъците: субективната оценка на кастингите, кратката кариера, натрупаните стереотипи към тази професия.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Кои модни брандове харесваш и какъв е твоят стил на обличане?
Харесвам „Валентино”, „Топшоп”, както и Self Portrait, Maje, Sandro. Моят стил е изчистен, casual – дънки и риза с маратонки, а за лятото къси дънкови панталонки и тишърт. Опитвам да престана да си купувам дрехи предимно в черно, а да нося повече пастелни цветове – бежово, кремаво, сиво и тъмно синьо.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Кои са любимите ти занимания извън модата?
Обичам да посещавам непознати места. Интересувам се от астрономия и държа да спортувам. Харесвам походите в планината и да бъда с любимите ми хора – семейството и приятелите.

Член си на младежката организация „Ротаракт”. Какво ти дава това престижно членство и кои активности са ти направили най-силно впечатление?
Общуването със съмишленици. При пътуванията ми по работа е възможно във всеки град, където има клуб, да срещна нови приятели. Всички инициативи, свързани с благотворителността.

Каква е според теб връзката между модата и благотворителността? Ти самата си дарител, какво те мотивира да помагаш?
В Лондон съм свидетел на непрекъснати благотворителни събития. Най-често ревюта с аукцион. В Lancing College, докато учих за матури, се грижих за възрастни хора в неравностойно положение. С Марсело, ромчето от Монтана, прието да учи в CATS Cambridge Collegе, идеята ми дойде спонтанно. Видях разказ за него по телевизията и реших да преведа в дарителската му сметка част от хонорара, който получих за снимките на L'Oreal. С това исках да дам пример на хората с възможности да ме последват. Може да го направим всички заедно, да се обединим около благородна кауза като Българската Коледа и да помогнем. Последните години се старая да съм у дома, за да присъствам на концерта на 25 декември в подкрепа на нашите деца в беда.

Мила Христова - Лице на Златна игла 2016

Коя е най-голямата ти цел в живота?
В професионален план – да продължа да работя в модната индустрия и след като сляза от подиума, да помагам на хора чрез благотворителност. А в личен – да създам добро семейство като това, в което съм израстнала и да имам възможност да пътувам.

Снимки:
1. – 2. Мила Христова
Фото: © Петя Чолакова
3. – 4. Мила Христова дефилира за Колчагов Барба.
Фото: © Chris Zimmerman
5. – 6. Мила Христова, дизайн – Колчагов Барба.
Фото: © William Besse
7. – 8. Мила Христова във фотосесия Last Tango
Фото: © Делия Хейдсиек/ Delia Heidsieck
9. Мила Христова във фотосесия
Фото: © Петя Чолакова
10. Мила Христова във фотосесия
Фото: © Йоан Гълъбов
11. Мила Христова на Златна игла 2015, дизайн – София Борисова
12. Мила Христова на Златна игла 2015, дизайн – Paloma Fashion.
13. Мила Христова на Златна игла 2015, дизайн – Есил Дюран.
Фото: © Божидар Марков
14. Мила Христова на Златна игла 2015, дизайн – RORA.
15. Мила Христова на Златна игла 2014, дизайн – Антония Йорданова, KNAPP
16. Мила Христова на БГ модна икона 2014, дизайн – Теодора Спасова.
Фото: © Хайлайф