Манастирите на Краище – Новата Света Гора

Една обществена инициатива за съхранение на изконните ни традиции, на духовните ни устои, на българщината! И за популяризиране на църковното ни богатство и развитие на туризма в регион Земен.

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

В тази инициатива и посланието, което влагаме в нея, преди всичко е редно да поясним няколко подробности и най-вече съдържанието на водещите думи:

КРАИЩЕ е географски район, обхващащ Западните покрайнини на България, териториално разположен основно в Община Земен, както и в съседните общини - Ковачевци, Брезник и Трън, всички те в област Перник. Пред очите на попадналите там се разкриват прекрасни пейзажи, осеяни с хълмове и ниски планини, котловини и бълбукащи води, които стоят сякаш „забравени от Бога“. Но това не е така! Именно те са най-голямата люлка на българщината и събирателна точка на множество християнските храмове, закътани в крайните гори на този район, неразрушени от повратностите в историята ни. Краище е скътало в пазвите си множество приказни манастири, църкви и параклиси. „Най-много на глава от населението“ – ще каже сухата, но вярна статистика. Неочаквано, но факт! Много от вас вероятно се питат къде се намира Краище, защо развитието сякаш е подминало тези кътчета на България, но истината е друга - тук живеят горди хора, стъпили здраво върху традициите и културно-историческото богатство на района, и живеещи под девиза „ДА ПРЕБЪДЕШ ГОРДО ВЪВ ВРЕМЕТО!“

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

МАНАСТИРИТЕ – Те са и Светиня, и Храм, и докосване до Господ, те са пазителите на изконната вяра, съхранила ни до днешни дни и незаменим посланик на традициите и културата ни във времето. Краище е осеяно с приказни храмове като се започне от построения през Ранното Средновековие Земенски манастир (XI век) и се стигне до последния открит Параклис преди 4 дни (10 октомври 2015 г.) – „Свети Георги“ в с. Габров дол. Множество храмове и светилища на Вярата, упование на хората и надеждите им в трудните моменти на нашето ежедневие. И в бъдещето!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

СВЕТА ГОРА – едно понятие, което не е запазена марка, но е събрало в себе си усещането за закътано място на отдаденост към Бога. Света гора е нарицателно за онова кътче от територията или сърцето, където можеш да останеш сам с Господ, със своите молитви за бъдеще, със своите искания за опрощаване на земните грехове, със своите мечтания за пътища и посоки в краткия ни житейски път.

НОВАТА СВЕТА ГОРА – защото никой не говореше за всичко това. Защото е Ново! Традицията, поднесена с изказните средства на модерното време. Някъде в хрониките са записани един по един всички тези манастири, църкви и храмове в Краище, които до днес никога не са били обединени и свързани в едно цяло! В една кауза! В едно призвание – да бъдат не просто стожер на вярванията ни, а посланик за добруване и по-хубави дни!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Защото трябва да знаем откъде сме тръгнали, за да вървим напред!
Защото само вярата в по-добро и по-красиво може да ни възвиси!
Защото културните ни и религиозни ценности са вековни и трябва да знаем за тях!
Защото един народ има бъдеще само, ако превърне традициите си в модерни!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Поради всички тези причини, а и поради изредените по-долу, ние издигаме тази Обществена инициатива за Възраждане на Манастирите на Краище и популяризирането им като център на културно-историческия туризъм!
- Въздухът тук трепти от чистота;
- Земята ни дава екологично чисти продукти;
- Горите и ширналите се пейзажи ни зареждат с енергия, за да ПРЕБЪДЕМ ГОРДО ВЪВ ВРЕМЕТО!
- Концентрацията на храмове на една сравнително малка територия е голяма
- Децата ни обичат да ходят в тези Светилища и ние, възпитавайки ги в християнските ценности, чрез тях отправяме своето послание към бъднините;
- Малките региони нямат много възможности по пътя си напред, а ние имаме нашата – да популяризираме своя прекрасен район и незаменимото му богатство;
- Усилията ни вече дават своите резултати: за 2010 година - посещенията на Земенския манастир са 489 в рамките на годината, а за 2015 година - 21 350 до момента!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Каним ви на първата пресконференция на Инициативен комитет за създаване и развитие на каузата „Манастирите на Краище – новата Света гора“ на 16 октомври /петък/ от 11.00ч. в Общинска зала – Търговски център Площад Клинка, Земен, за да представим пред всички вас нашите цели, намерения и посоки. И да ви помолим да ни подкрепите в това свято дело!

В основата на инициативата са:
Отец Никанор – Гигински /Църногорски/ Манастир – представител на Светия Синод и инициатор на проекта;
Ирена Соколова – областен управител на област Перник – инициатор на проекта;
Весела Барбукова – почетен гражданин на гр. Земен и собственик на In LIFE TV – първата БГ он- лайн телевизия – медиен партньор и инициатор на проекта;
Д-р Вяра Церовска – депутат от град Перник;
Димитър Сотиров – кмет на община Земен през последния мандат и кандидат-кмет за нов мандат;
Арх.Ненчо Начев – гл. архитект на община Земен и член на Съюза на архитектите в България;
Александър Пейчев – директор на учебно-научна база към СУ „Климент Охридски“;
Васил Николов – представител на бизнеса – собственик на редица екологични и био производства в Земенско;
Митко Живков – представител на бизнеса и собственик на туристически къщи и хотел АЕЛЕЯ;
Мартин Йорданов – собственик на модна къща „Ричмарт“ и създател на инициативата – „Българската шевица и танци по света“.

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Всъщност, това са само част от хората, които стоят в основата на тази инициатива. Имаме все повече приятели и поддръжници, които ни карат да вярваме, че ЩЕ УСПЕЕМ В ЦЕЛИТЕ СИ! А именно:

Популяризиране на Инициативата в България и по света;
- Позициониране на “Новата Света гора“ на историческата и туристическа карта на България;
- Заснемане на филми за всеки един от манастирите и храмовете в Краище, които да се излъчват във водещите медии у нас;
- Създаване на електронен сайт и издаване на печатен каталог за богатствата на района;
- Създаване на туристически маршрут и популяризирането му в агенциите за туризъм;
- Обединяване на усилията за културен, екологически и религиозен туризъм в единна синергия, с оглед да се привлекат повече посещения в района;
- Индикации, маркировка и пълна логистика за разкриване на културно-историческото и религиозно богатство на региона;
- Изграждане на съпътстваща инфраструктура – пътища, хотели, заведения, информационни центрове, туристически пътеки и др.

Двете основни опорни точки на маршрута са Земенски манастир „Св. Йоан Богослов“, исторически паметник под закрилата на ЮНЕСКО и Църногорски манастир “Св. Св. безсребърници и чудотворци Козма и Дамян“ в с. Гигинци, а по свързващите ги пътища се намират още 26 църкви и манастири в околните села.

И знаете ли – не всичко е перспектива! Зад нас стои актив от дейности, които вече направихме. Вървим убедително по своя път! Защото ВЯРВАМЕ!
Заповядайте при нас и вижте нашето богатство! Помогнете ни то да стигне до повече хора!

Манастирите на Краище – Новата Света Гора!

Информация: ПРофайл