Фолкнетика - ключът към спасението от обездвижването


Както вече Fashion.bg писа, обездвижването е основен рисков фактор за живота и здравето на хората. Екип от активни българи, всеки успешен в своята област, се обедини и представи на пресконференция в БТА, приключила преди минути, своето предложение за решение на проблема, който убива 500 000 европейци годишно. И това е Фолкнетика - съчетание между каланетика и народни танци.

Терминът е използван от създателя на Ансамбъл "Българе", Христо Димитров, за пръв път през 2005 година, а в момента се разработва пълен набор от движения, музика и инструкции, които ще прераснат в самоучител, който всеки може да ползва у дома, в офиса, на гости, на почивка с приятели.

Участие в пресконференцията взеха:
- Даниела Везиева - заместник - министър на икономиката;
- Христо Димитров - хореограф, продуцент, основател на Националния фолклорен ансамбъл "Българе";
- Мартин Йорданов - бизнес консултант и моден предприемач;
- Стилист Капанов - председател на НСФБ, президент на "Интеркоафюр - България", председател на НЗК, носител на рицарския орден на "Интеркоафюр Мондиал";
- проф. Любомир Стойков - председател на Академията за мода, медиен и моден експерт и водещ на пресконференцията.

А повод за провеждането и е Месецът на България в Холандия (28 октомври - 28 ноември 2015) - периодът, през който Ансамбъл "Българе" ще бъде на турне в 30 различни града в страната и ще представи магията на българските народни танци.


Фолкнетика - ключът към спасението от обездвижването


Както вече знаете, на 10 и 11 октомври в НДК се проведе XVIII Международен фестивал на прическата и красотата, където танцовото шоу на формация "Ричмарт" грабна силно вниманието на публиката. От "Ричмарт" си поставят за цел да стъпят на световните модни сцени със своето шоу, което вече съчетава мода, коафьорство и танц.

"Една такава симбиоза между танца, модата и прическата никога не е правена в света - просто е впечатляващо", коментира Мартин Йорданов.

"Няма съмнение, че "Българе", заедно с прекрасните сака на "Ричмарт", ще завладеят публиката в Холандия", допълни стилист Капанов.

На въпроса дали е измислил вече прическата, която според него най-добре ще подчертае красотата на българската шевица и фолклор, коафьорът отговори, че прическата, която е в синхрон с фолклорното изкуство е плитката. Стилист Капанов ще заложи на "стилизирана прическа, отговаряща на динамиката на танците".

Мартин Йорданов припомни, че Men's Fashion Cluster е организатор на предстоящите мероприятия, които ще се проведат в цяла Европа за представяне на български модни марки. Клъстерът си сътрудничи и с млади дизайнери, стъпващи сега на модната сцена, както и с университети и средни училища, където се изучава моден дизайн.

Основателят на Ансамбъл "Българе", Христо Димитров, сподели и че се работи по идеята да се привлекат известни личности - както от България, така и от чужбина - които да станат лица на Фолкнетиката, както и по разработването на видеоуроци, които ще са достъпни за всички.


Очаквайте още подробности на Fashion.bg


Снимка:
Деан Манев, Даниела Везиева, проф. д.н. Любомир Стойков и Мартин Йорданов (от ляво на дясно) по време на Европейски моден форум 2015
Фото: © Photogroup