За полезните свойства на бананите

Няма човек, който да не обича бананите. Те са любим плод за всички, независимо от възраст, професия или дриг критерий. Най-много обаче ги обичат спортистите.

Популярността си бананът не дължи само на своя вкус, но и на множеството витамини и минерали, които са изключително здравословни. Средно един банан има 110 калории, богат е на калий, манган, витамин B6 и C, също така и на влакна. Не съдържа холестерол и мазнини, а пасиран може да служи като заместител на маслото.

За полезните свойства на бананите

Доказано е, че е по мъдро да консумирате един банан вместо сладка енергийна напитка. И това не е всичко. Според японско изследване, бананите, чиято кора има черно кафяви петна, произвеждат съставка, която унищожава туморните клетки. Става въпрос за тумор некроза фактора (ТНФ), който се бори срещу абнормалните клетки.

Колкото кората е по-тъмна и покрита с петна, толкова са по силни антикарцегонените съставки на банана. Освен това след една бурна нощ, придружена с няколко чаши вино, бананът ще бъде вашият отличен съюзник в борбата срещу махмурлука. Заслугата е на калия.

Лекарите съветват консумация на един банан преди лягане за по-добър сън. Ежедневната консумация на този плод помага и подобряване на имунитета, което е особено важно в периода на настинки, вируси и грипове.

БГНЕС