"Царица на виното 2015"

Заместник-председателят на Европейската комисия Кристалина Георгиева показа завидни танцови умения в ръченицата, дунавските хора и копаницата на празника на гроздобера в пловдивското село Старосел.

Повече от два часа тя води хорото неуморно и спечели овациите на гостите на събитието във винарска изба "Старосел".

Царица на виното 2015

Възродената традиция представи на гостите със забавни надпревари най-сръчните гроздоберачи и най-сръчни булки, приготвили вкусен домашен хляб. Еврокомисарят ни с ресори "Бюджет" и "Човешки ресурси" искрено се забавлява с мъдрите наставления на баба Стоянка за приготвянето на содените питки. Водещият на вечерта - носителят на "Икар" Симеон Владов, умело наставляваше участниците в забавните конкурси, сред които и надпиване с вино за мъжете. Финалът на вечерта бе с фолклорен ансамбъл и тракийски мистерии с огън и тъпан.

Царица на виното 2015

Еврокомисарят ни разгледа Тракийския храм край Старосел, където в момента вървят укрепителни дейности с 350 000 лв., осигурени от Министерството на културата. "Нашата основна цел е младите българи да останат в България", каза пред журналистите Кристалина Георгиева.

Царица на виното 2015

Царица на виното 2015

Празниците завършиха с традиционния избор на "Царица на виното 2015" - традицията повелява тя да бъде закичена с орисан със самодивска сила венец от лозови пръчки, придружавана от весела дружинка начело с Трифон Зарезан. Журито избра 23-годишната Ралица Минева от Ямбол, а кметът на Старосел Иван Жутев и собственичката на винарната Теодора Тренева поздравиха хубавицата.

Царица на виното 2015

Снимки: VIP COMMUNICATION PR