МАRКАМ FASHION дава стипендия на талантлива студентка

Модна къща МАRКАМ FASHION осигури стипендия за най-перспективен студент по моден дизайн на талантливата Ива Станчева от Националната художествена академия. Младата дизайнерка е студентка от класа на д-р Мариела Гемишева, специалност „Мода”, и получава средствата за трите семестъра на магистърското си обучение в НХА.

Екипът на МАRКАМ FASHION забелязва своята избраничка още в края на учебната 2007 година на държавния изпит за придобиване на бакалавърска степен по специалност “Мода”. Тогава г-ца Ива Станчева представя дипломния си проект на тема „Кино и мода” - комбинация, която изкушава и обединява две от най-мощните културни индустрии в съвременния свят. Колекцията на Ива Станчева е по филма „Момчето си отива”. Нейните модели елегантно трансформират ученическата униформа от времето на социализма в съвременно функционално облекло.

„Приятно съм изненадан от таланта на младите хора от Националната художествена академия и искрено желая успех на всички стипендианти”, каза Камен Обрешков, главен мениджър на МАRКАМ FASHION. И допълва: “Но след като видяхме колекцията на г-ца Станчева спонтанно взехме решение да й предложим стипендия и работа при нас”.

Г-ца Ива Станчева вече е част от екипа на МАRКАМ FASHION. Няколко теми от новата модна колекция на марката за сезон есен-зима 2008-2009 ще бъдат разработени лично от нея.


Според главния дизайнер на МАRКАМ FASHION Николай Бузов „тя е млада, талантлива дизайнерка, която има потенциал да се развива в тази професия, както и да подкрепи нашите колекции с нови, свежи идеи”.

Ива Станчева завършва средно специално образование в 151 СОУПИ - гр. София, специалност “Моден дизайн”. През 2003 година е студентка в Joensuu Art University – Финландия, по програмата ERAZMUS за обмен на студенти.

Носителка е на първа награда в конкурса за млад дизайнер през 2007 година, организиран от Капитал LIGHT, Френския културен център и сп. CLAM (Paris-New York-Tokyo).


Всяка година екипът на МАRКАМ FASHION ще обявява конкурс за художници, музиканти, дизайнери и певци, които да подпомага. Първият участник в кампанията е младият даровит цигулар Иван Стайков.