Как да се утвърди марката "Made in Bulgaria"?


"Магията на българския фолклорен танц завладява целия свят?"
А, защо не?
Нека всички да помогнем това да стане реалност!


*Kонкурсът RICHMART VINTAGE подкрепя дизайнери и състави за народни танци с общ награден фонд 15 000 лв.


На 25 февруари (сряда) в Пресклуб БТА се състоя пресконференция по повод проекта RICHMART VINTAGE, който обединява потенциала на българския фолклор и българската индустрия. В пресконференцията участваха:

  • МАРТИН ЙОРДАНОВ - бизнес консултант, предприемач и собственик на компанията за мъжки костюми по поръчка "RICHMART"

  • ХРИСТО ДИМИТРОВ - консултант на проекта RICHMART VINTAGE, хореограф и режисьор и продуцент на много проекти в българския национален фолклор - Национален фолклорен ансамбъл "Българе", Международен фестивал на фолклорната носия в град Жеравна и национален събор "Войводска среща".

  • ДЕАН МАНЕВ - директор на "MEN’S FASHION CLUSTER" (МЕНС ФЕШЪН КЛЪСТЕР)

  • АЛФРЕДО ТОРЕС - танцьор и хореограф от Куба

  • ФОРМАЦИЯ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ RICHMART

  • ПРОФ. ЛЮБОМИР СТОЙКОВ - консултант на проекта и водещ на пресконференцията.


Как да се утвърди марката


Г-н Мартин Йорданов представи основните цели и обхват на проекта RICHMART VINTAGE. Идеята е във времето и с общи усилия на различни нива проектът да се превърне в мащабна кампания за популяризиране на българския фолклор по света.


Как да се утвърди марката


Деан Манев представи конкурса RICHMART VINTAGE (част от проекта) в подкрепа на българските фолклорни танци и мода с общ награден фонд 15 000 лв. Христо Димитров от своя страна разгърна идеята за потенциала, уникалността и богатството на неравноделните размери и как българските народни танци могат да станат популярни в чужбина също като салсата и др.


Как да се утвърди марката


Сътрудничеството на Мартин Йорданов и Христо Димитров започва през 2010 година и постоянно се развива. Алфредо Торес на свой ред отбеляза, че подкрепя проекта, защото харесва естетизма на българския фолклор и като цяло идеята е много съвременна с поглед към бъдещето. Част от пресконференцията беше и атрактивна демонстрация на шопско хоро върху салса музика, която направиха Алфредо Торес и Формация RICHMART.


Как да се утвърди марката


Участниците отправиха призив към отделни хора, фирми и интитуции да подкрепят проекта, като всеки според възможностите си, се включи в реализирането на идеята. Част от предложенията са:

  • на 24 май (неделя) емигранти и българи в чужбина да направят клип как танцуват български народни танци и да ги качват в интернет, което да обхване максимално много хора и да се отрази от медиите.

  • известни личности да поемат предизвикателството да запишат кратко видео как танцуват народни танци и да качат видеото в интернет (подобно на поливането с кофа ледена вода)

  • да се купуват повече български продукти, за да се подпомага българската индустрия и др.


ПРОЕКТЪТ RICHMART VINTAGE

Цели:

  • Да се утвърди марката "MADE IN BULGARIA". Всички български индустрии да се обединят в една обща цел и да покажат своите предимства на световния пазар. Българските фолклорни танци и мода могат да спомогнат много със своята атрактивност за реализацията на този проект:

- В България има над 1000 хореографи и над 100 000 танцьори на фолклорни танци, които танцуват в професионални, самодейни или любителски състави.

- Българската модна индустрия има над 150 000 работещи в около 3500 предприятия. В българските фабрики се произвеждат колекциите на много световноизвестни марки.


Утвърждаването на марката "MADE IN BULGARIA" би спомогнало за подобряване на икономиката в България. По този начин ще се запазят съществуващите работни места и ще се открият нови такива.


Как да се утвърди марката

  • Да се популяризират българските фолклорни танци в световен мащаб. Да се даде възможност на МАГИЯТА НА БЪЛГАРСКИЯ ФОЛКЛОРЕН ТАНЦ ДА ЗАВЛАДЕЕ ЦЕЛИЯ СВЯТ!

Българският фолклор е най-богатият в ритмично отношение фолклор в света. Той се явява важен принос в музикалната култура на Европа и света. Това невероятно богатство не трябва да остава скрито. Българският фолклор е това, в което България е световен лидер.


ЗА СЪЖАЛЕНИЕ, ПОРАДИ НИСКОТО НАЦИОНАЛНО САМОЧУВСТВИЕ, В БЪЛГАРИЯ ПОСТОЯННО СЕ КОПИРА МУЗИКА ОТ ДРУГИ ДЪРЖАВИ - "стара градска музика" - копие на музиката от Германия, Чехия, Унгария, Франция, "естрада и забавна музика" - копие на музиката от САЩ, Италия и Англия, "чалга" - музика от гръцки, сръбски и цигански ритми. А ГОЛЯМОТО КУЛТУРНО И МУЗИКАЛНО НАСЛЕДСТВО НА БЪЛГАРИТЕ ПОСТЕПЕННО ИЗЧЕЗВА И СЕ УНИЩОЖАВА. ОТ ТОВА ГУБЯТ НЕ САМО БЪЛГАРИТЕ, А И ЦЕЛИЯТ СВЯТ.


Как да се утвърди марката

Проектът RICHMART VINTAGE е отворен за партньори от различни сфери и е насочен към:

  • Министерство на образованието и науката, Министерство на туризма, български посолства, българи-емигранти и емигрантски дружества в чужбина;

  • български сценаристи, продуценти и режисьори;

  • хореографи на български фолклорни танци, хореографи по модерен балет и в други сфери на танцовото изкуство; фолклорни ансамбли и танцьори, инструктори по фитнес, аеробика и др.;

  • туристически, модни и рекламни агенции;

  • към известните личности /държавници, политици, артисти, музиканти, певци, спортисти и др./

  • фирми в различни браншове, ресторанти и клубове;

  • абитуриентите на 2015 година и младоженците;

  • чужденци, които са приятели на българския фолклор;

  • български и световни медии;


По време на пресконференцията бяха посочени някои от идеите на организаторите от RICHMART VINTAGE за това как да бъдат подкрепени българската индустрия (в частност модата) и как българските фолклорни танци да стъпят на нови сцени.


Как да се утвърди марката

НЯКОИ ОТ ИДЕИТЕ:

  • Известни личности да снимат видео как танцуват народни танци и да го качват в интернет.

  • Дизайнери от България и чужбина да включват мотиви и символи от българския фолклор в своите облекла.

  • При изложения в чужбина да се представят по-активно българската народна музика и танци и да се използват за реклама.

  • Абитуриенти и младоженци да заложат на българската народна музика и танци като ги включват, както в своите тържества, така и да избират тоалети с мотиви, символи и шевици от българския фолклор.

  • Хореографите в различни танцови и спортни клубове (зумба, аеробика) да заложат на българската народна музика и танци, като правят свои интерпретации с тях.

  • Мениджъри на различни фирми да залагат повече на българската музикална и танцова традиция, както в своята основна дейност, така и в различните си фирмени мероприятия - делови и артистични.


КОНКУРСЪТ RICHMART VINTAGE

Основната идея на конкурса RICHMART VINTAGE, който е в подкрепа на българските фолклорни танци и мода, е да се демонстрира уникалността на българския фолклор, който може да бъде представен по нов начин.


Конкурсът е разделен в две части:

  • ВИДЕОКЛИПОВЕ ЗА НАРОДНИ ТАНЦИ И МОДА - с общ награден фонд 10 000 лв., като всеки месец от януари до май се раздават по 2000 лв. за трите най-добри клипа. Могат да участват професионални танцови групи, самодейни състави или любители; клипове, направени на сватбени или фирмени тържества, както и направени на абитуриентските балове. RICHMART VINTAGE.


  • ДИЗАЙНЕРСКИ ОБЛЕКЛА С БЪЛГАРСКИ НАРОДНИ МОТИВИ И СИМВОЛИ - с общ награден фонд 5 000 лв. Конкурсът ще се проведе в края на месец май. В момента текат заявките за участие. Категориите на облеклата са:

а) мъжки костюми, сака и палта;
б) дамски сака и палта;
в) детски и тинейджърски сака и костюми;
Имат право да участват: дизайнери ученици и студенти; самостоятелни дизайнери; фирми за мода; българи, живеещи в България и чужбина, както и чужденци, които използват български мотиви и символи в своите модели;

Организаторът: "RICHMART" Русе - най-модерната фабрика за мъжки костюми по поръчка в Европа предлага на участниците съдействие при изработката на прототипите и подпомагане за налагането на техните марки на пазара.


Заявките за участие могат да се изпращат на Facebook страница RICHMART LTD


Допълнителна информация за условията за участие в конкурса можете да намерите на Фейсбук страницата Richmart LTD.


Снимки:
1. Участниците в пресконференцията: Христо Димитров, проф. Любомир Стойков, Мартин Йорданов, Алфредо Торес и Деан Манев. (от ляво на дясно)
2. Проф. Любомир Стойков и Мартин Йорданов
3. Христо Димитров и Мартин Йорданов
4. Проф. Любомир Стойков и Алфредо Торес
5-7. Алфредо Торес и Формация RICHMART танцуват шопско хоро на салса музика.

Фото: Хайлайф