За удоволствието от живота


Учени откриха, че удоволствието от живота следва предвидима крива в зависимост от това къде живеят хората.

В страни като Великобритания и САЩ хората са най-нещастни на средна възраст, твърдят авторите на изследването, публикувано в медицинскито списание "Лансет" (Lancet).

В Африка удоволствие от живота почти няма в нито един период, а в Източна Европа, страните от бившия Съветски съюз и Латинска Америка - щастието от живота намалява с напредването на възрастта.


За удоволствието от живота


Причините за тези тенденции са многобройни и комплексни, но има няколко урока, които трябва да бъдат научени, казва професор Андрю Стептоу от "Юнивърсити Колидж" в Лондон (University College London).

Учените са използвали данни за 4 години от института "Галъп" (Gallup International), събрани в повече от 160 държави, с което са обхванати повече от 98% от населението на света.

Освен физическото състояние, предвид са взети и 3 фактора за благосъстояние:
а) в каква степен хората са доволни от живота си;
б) чувства и настроения като щастие, тъга и гняв;
в) определеня на значението и целта на живота.

В държавите на Запад хората са най-малко доволни от живота си на средна възраст - между 45 и 54 години - а след това стават по-щастливи

В страните, които са в преход, като тези от бившия Съветски съюз, задоволството от живота намалява постепенно с напредването на възрастта и като цяло е по-ниско от това на Запад. Според специалистите това може да се дължи на икономическите условия в тези държави.

В Субсахарска Африка хората не са доволни от живота си през целия си живот, а нивото на стрес и притеснение винаги е високо.

Източник: БГНЕС