Какво е "инерция на съня" и как да се преборим с нея?


Често сутрин имате чувството, че не сте се наспали достатъчно и с желание да откраднете още една минута от съня навивате втора аларма.

Но колкото и сладки да са тези 10-ина минути допълнителен сън, те могат да унищожат целия ви ден, твърди Мери Карскадон, професор доктор по психиатрия и човешко поведение в университета Браун.

Какво е Човешкото тяло има няколко механизма за естествено сутрешно събуждане.

Два часа преди тялото да бъде готово да се събуди, се повишава температурата на мозъка, с цел той по-лесно да се задейства и да се чувствате по-малко сънливи.

Постепенно нараства и температурата на тялото, мозъкът отделя хормоните кортизол и допамин, които дават енергия за ново начало на деня.

Но ако не сте се наспали достатъчно и часовникът ви звънне в този момент, температурата на тялото все още се намира на нивото на тази необходима за дълбок сън. Затова настръхвате от студ, когато излезете изпод завивките, а леглото ви привлича като магнит.

Ако тогава изключите будилника и заспите отново, мозъкът и тялото ви се връщат към състояние на сънливост. Всяка следваща аларма само засилва това състояние, което учените наричат "инерция на съня" и която може да продължи цели четири часа след ставане от леглото.

Изследванията показват, че този сън с прекъсвания продължава целия ден, а вие се чувствате уморени и мързеливи. Учените съветват вместо да навивате няколко аларми, просто да настроите будилника за звънене 20 минути по-късно.


Източник: БГНЕС