Японките са най-дълголетните жени

Японките са най-дълголетните жени Продължителността на живота на японските мъже се е увеличила до над 80 години за първи път през 2013 г., но все още е с няколко години под тази на жените, които са най-дълголетните в света, сочат официални данни.

Японско момче, родено през 2013 г., сега може да очаква да живее до 80,21 години спрямо 79,94 години през 2012 г., съобщи министерството на здравеопазването. Средната продължителност на живот на японските жени е нараснала до 86,61 години през 2013 г. спрямо 86,41 предишната година. Това ги превръща в най-дълголетните жени в света за втора поредна година.

На второ място са жените в Хонконг, чиято продължителност на живота достигна 86,57 години миналата година. Японските мъже са на четвърто място по продължителност на живота в света в класация на 50-те най-големи държави и региони след Хонконг, Исландия и Швейцария, съобщи министерството на здравеопазването.

Следната продължителност на живота на мъжете в Хонконг е 80,87 години.
"Все още има възможност за увеличаване на продължителността на живота, ако медицинските технологии напредват", заяви представител на министерството на здравеопазването.

БГНЕС