Шивашката индустрия с над 3 000 свободни работни места


По данни на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил (БАПИОТ) е отчетен експорт за 1.8 млрд. евро през 2013 година, което е повишение спрямо предходната година със 7%. Отчетените резултати се доближават до предкризисните силни години на шивашката индустрия и това се дължи както на повече поръчки отвън, така и на увеличено търсене на вътрешния пазар. Продажбите на дребно през 2013 са нараснали с 25% спрямо 2010 година и тенденцията се запазва и през първото тримесечие на 2014.

Шивашката индустрия с над 3 000 свободни работни местаВ шивашкия сектор (вторият най-голям работодател в страната след държавна администрация) са заети 110 хиляди души. През 2013 те са намалели с 2% спрямо предходната година, което се дължи основно на липсата на квалифицирана работна ръка, поради което има незаети над 3 000 работни места.

"Компаниите инвестираха в енергийна ефективност, в подобряване условията на труд, в квалификация на персонала и налагане на стандарти за професионално обучение. Въпреки това кризата с кадрите в бранша се задълбочава и това ни спира да се развиваме", обобщава Радина Банкова, председател на Българската асоциация на производителите и износителите на облекло и текстил.

Секторът на шивашката индустрия има остра нужда от качествен персонал.

Само русенската фабрика за мъжки костюми Ричмарт предлага около 200 работни места за шивачи, гладачи, бригадири, ОТК и др. Управителят на фабриката Мартин Йорданов сподели, че условията за работа са атрактивни и се предлагат квартири на служителите, които са от други градове и желаят да работят във фабриката в Русе. Всички желаещи могат да се обадят за повече информация на тел. 082/821-340 или моб.тел. 0882/38-78-43.

Шивашката индустрия с над 3 000 свободни работни места


От Ричмарт предлагат и атрактивен проект за млади дизайнери. Всеки, който желае, може да заяви петдневна производствена практика във фабриката, където ще усвои тънкостите при изработването на костюми по поръчка, ще премине обучение по вземане на мерки и при желание може да създаде собствена колекция мъжки костюми от висококачествени италиански и английски платове.


За да се възползвате от възможността, включете се в проекта Men's style
или заявете участието си на info@mens-fashion-cluster.com


* данни - Ричмарт, БАПИОТ, вестник "Капитал"