За продуктивността ни няма нищо по-хубаво от лошото време


Учените от Университета в Харвард са открили, че лошото време ни прави по-съсредоточени и по-продуктивни, а през топлите, слънчеви дни продуктивността силно намалява.

"Когато времето е лошо, хората се съсредоточават по-добре върху работата си, не защото са сърдити заради лошото време, а защото мислят по-малко за странични неща, за това какво биха правили, ако са навън в хубавото време. Всъщност когнитивните разсейвания и степента на грешките са по-големи при хубаво време, отколкото при лошо", казва Франческа Гино, асоцииран преподавател по Бизнес администрация.

За продуктивността ни няма нищо по-хубаво от лошото времеУчените са провели анкета сред 200 възрастни, които е трябвало да предскажат как времето ще се отрази на индивидуалната им продуктивност. Повече от 80% са отговорили, че хубавото време ще повиши продуктивността, а лошото ще я намали.

За да подложи прогнозите на тест, екипът учени е анализирал данните за продуктивността на служителите в средно голяма банка в Токио за период от две години и половина.

Учените са открили, че в дъждовните дни времето за изпълнение на задълженията на банковите служители е по-малко.

2.5 см дъжд означават 1.3% намаление на времето за изпълнение на задачите на служителите, а загуба на 1.3% продуктивност се равнява на един служител по-малко дневно.


Източник: БГНЕС