Световно известен перуански фотограф с почетен Орден на Британската империя


Фотографът Марио Тестино бе удостоен с почетен Орден на Британската империя, съобщава Би Би Си.

Световно известен перуански фотограф с почетен Орден на Британската империяСветовно известният фотограф, който е роден в Перу, получи почетния орден за работата си в областта на фотографията и благотворителната дейност.

Тестино е снимал принцеса Даяна за списание "Венити Феър" няколко месеца преди трагичната катастрофа, при която тя загина. Фотографът е и автор на снимките от официалния годеж на херцога и херцогинята на Кеймбридж.

Носителят на почетния Орден на Британската империя е работил за модни марки като Burberry.

Във фотосите му можем да видим лицата на Дейвид Бекъм, Никол Кидман и Дженифър Лорънс, които редовно са по кориците на списанията.

Супермоделът Кейт Мос също позира пред обектива на Тестино за сватбената си фотосесия през юли 2011.

Марио Тестино е подкрепял много благотворителни организации през годините, включително фондацията "Елтън Джон за борба със СПИН" и американската фондация за изследване на СПИН (amfAR). Фондация "Спасете децата" успя да събере значителна сума от средствата за строежа на болница в Салвадор след земетресението в Перу през 2007 година само с продажбата на един портрет на лейди Даяна, направен от известния фотограф.

През 2012 Тестино основава своя неправителствена организация в Лима, Перу, наречена МАТЕ. Фондацията насърчава и представя изкуството от родината на фотографа по целия свят.

Очакваше се Марио Тестино да получи Ордена на Британската империя, но получава само почетната награда, защото не е от Великобритания или някоя от страните в Британската общност, чиито държавен глава е Кралицата.

Източник и снимка: БГНЕС