Фантастична реалност - смарт бъдещето на хранително-вкусовата промишленост


Фантастична реалност - смарт бъдещето на хранително-вкусовата промишленостБъдещето на храненето включва холограмни готвачи, умни ножове и чипс от яйчен белтък. Това сочи проучване на британска компания, изучаваща развитието на хранително-вкусовата индустрия.

В суши ресторант в Сан Диего има ядлива оризова хартия, на която са отпечатани QR кодове на храните. 52% от морските дарове в Калифорния нямат етикет. С помощта на смартфона си клиентите могат да получат информация за произхода и световните запаси от вида морска храна, която са си поръчали.

Коктейлбар в Токио пък дава малък iPad на всеки клиент на влизане в заведението. Менюто е показано на таблета, с който можете да общувате и с другите клиенти в заведението, да разглеждате, "харесвате" и поръчвате това, което те пият. Можете дори да създадете собствен коктейл и да го добавите в менюто като спечелите 50 йени (около 30 цента) комисионна, когато някой си поръча вашия коктейл.

Компания, специализирана в производството на домакински уреди, смята да разработи холограмни готвачи, които да напътстват клиентите докато готвят у дома.

Същата компания е създала и смарт ножове, които проверяват докато режат храните за вредни бактерии, пестициди и други вредни вещества. Умният нож излъчва отрицателни йони, за да запази храната прясна за по-дълго време.

Вече има и умни кубчета лед, които сигнализират, когато започнем да приемаме алкохол твърде бързо. Кубчетата съдържат чип, който следи колко бързо пием и дори изпраща съобщение на наш близък приятел, ако не спрем да пием. Когато пием умерено, кубчето лед свети в зелено. Ако започнем да пием по-бързо, то мига в оранжево и червено като последно предупреждение.

Източник: БГНЕС