Коледният обяд по света


Традиционният британски обяд на Коледа е най-нездравословният в Европа с цели 7 000 калории, показва ново изследване.
Типичният обяд на жителите на Острова на 25 декември се състои от 30% захар и съдържа още 69 грама мазнини и 211 грама въглехидрати.

Коледният обяд във Франция е най-здравословен с меню, включващо много необработена храна. Типичното френско коледно меню се състои от печено пиле, гъши дроб и 13 десерта, но съдържа само 46 грама мазнини и 29 грама въглехидрати на човек.


Коледният обяд по света


13-те пудинга представляват Исус и 12-те апостоли. По традиция те се сервират на Бъдни вечер и остават на масата три дни до 27 декември. Колкото и нездравословни да изглеждат 13-те десерта, те всъщност включват много ядки и плодове и са по-здравословна опция от коледния пай на британците, пълен със сметана.

Чехия има второто най-здравословно коледно меню, състоящо се от рибена супа, студена картофена салата и кисело зеле.

Ирландия заема второ място по нездравословен коледен обяд. Той е почти толкова мазен, колкото британският, но остава с едно място по-назад заради ордьовъра от скариди, съдържащ повече протеини.

Германия е на трето място по нездравословен обяд заради засиленото присъствие на колбаси. "Коледа е времето за пълноценно хранене и наслаждаване на храната, но някои европейски страни имат ястия, които дават по-малко основания на хората да се чувстват виновни. Надяваме се, че някои хора могат да се вдъхновят от начина, по който техните европейски братовчеди празнуват този ден, и да помислят да включат някои здравословни храни в менюто на семейството си", заяви говорител на компанията Lifesum. Тя осъществила изследването като направила допитване сред служителите на посолствата на европейски страни в Лондон за традиционните ястия за Коледа в родината им.

Полша, Португалия и Австрия също се радват на здравословен коледен обяд, следвани от Унгария, Норвегия и Русия. България не е сред изследваните страни.

Източник: БГНЕС