Какво означава терминът "Висша мода" ?

Терминът "haute couture" ("от кутюр") е френски. Haute означава "висш" или "елегантен". Couture буквално означава "шиене", но се използва в смисъл на дизайн, създаване и продажба на създадени по поръчка бутикови дамски облекла.

Haute coutureЗа да може една модна къща да бъде наречена haute couture, тя трябва да принадлежи към Синдикалната Камара за Висша Мода (Syndical Chamber for Haute Couture) в Париж, която се регулира от френското Министерство на промишлеността.

Членовете на Камарата трябва да имат 15 или повече служители и да представят колекциите си два пъти в годината. Всяко представяне трябва да включва поне 35 отделни ежедневни и вечерни облекла.

Синдикатът има около 18 члена, включително модни гиганти като Coco Chanel, Christian Dior и Pierre Cardin. Модните къщи генерират повече от един билион долара годишни продажби и дават работа на около 5,000 души.

Създадени изцяло за всеки клиент от скицата до ушиването на последния детайл, за да се конструират облеклата, които попадат в графата Висша мода обикновено се правят 3 проби. За ушиването на една рокля обикновено са нужни между 100 и 400 часа, и тя струва между $26,000 и над $100,000. Костюмите започват от $16,000, вечерните рокли - от $60,000.

Днес само 2,000 жени в света купуват дрехи Висша мода, 60% са американци. Само 200 са редовни клиенти. Често дизайнерите дават на заем дрехи на кино звезди или други публични личности за реклама.

За повече информация:

French Federation of Couture

Costume Institute at the Metropolitan Museum of Art

Снимка:

Модел на Джон Галиано за "Кристиан Диор", есен-зима 2002/03