Как миенето на ръцете влияе на мотивацията ни?


Миенето на ръцете прави хората по-оптимистични след провал.

Как миенето на ръцете влияе на мотивацията ни?Доктор Кай Каспар от университета в Кьолн изследвал как физическото изчистване ни влияе след лошо преживяване.

Той установил, че хората, които си мият ръцете след неуспех, са по-уверени, че могат да се справят следващия път.

Доктор Каспар разделил 98 души на две групи.

В първата част от експеримента участници от двете групи трябвало да намерят решение на невъзможна задача. Когато двете групи се провалили, участниците в едната от тях измили ръцете си.

И двете групи били оптимистично настроени, че ще се справят по-добре със задачата следващия път, но групата "чисти ръце" била по-оптимистично настроена. Но се получил и неочакван обрат.

Макар хората, които измили ръцете си да се почувствали по-добре след това, вероятността да се справят успешно със задачата следващия път била по-малка.

"Макар физическото изчистване след провал да елиминира негативните чувства, то намалява мотивацията да опитаме да положим повече усилия в нова изпитна ситуация", обяснява д-р Каспар. В същото време участниците, които не измили ръцете си, се справили по-добре следващия път.

Предишно изследване на университета в Мичиган установи, че измиването на ръцете е физически и емоционално изчистващо. Екип от психолози съобщи, че простият акт на измиването на ръцете кара хората да се чувстват по-комфортно относно решенията, които вземали. Те установили, че хората, които измили веднага ръцете си след вземането на трудно решение, били по-щастливи от избора си в сравнение с тези, които не го правели. Учените смятат, че този акт помага на хората психически да теглят чертата под решението.

Източник: БГНЕС