Хапвайте зеленчуци срещу радиация

Хапвайте зеленчуци срещу радиацияАмерикански учени откриха, че карфиолите, брюкселското зеле и броколите защитават организма от радиацията по време на лечение на ракови заболявания.

Изследователите доказали твърдението си с лабораторни експерименти върху гризачи. Резултатите показват, че тези зеленчуци предпазват от смъртоносните дози радиация по време на лечението. Те защитават тъканите при лъчевата терапия и намаляват шанса за заболявания, причинени от облъчването.

Данните сочат, че повечето гризачи умират след облъчването, но тези, които приемат веществата от зеленчуците остават живи 30 дни след излагането на радиация.

Други полезни свойства на тези зеленчуци са:

Карфиол:

Карфиолът съдържа вещества, които активират специфични ензими в тялото, в резултат на което борбата с токсините от обмяната и околната среда става по-лека. Така той ни предпазва от злокачествени заболявания и забавя стареенето. Научни изследвания показват много позитивно влияние на карфиола за профилактика на различни видове ракови заболявания.

Противовъзпалителните качества на карфиола се дължат на специфични фитонутриенти, които действат на генетично ниво и ни защитават от сърдечносъдови увреждания и инфаркт. Високите концентрации на витaмин К пък са основа за изграждането на костите и ни предпазват от остеопороза.

Зимата е най-доброто време да се насладите на този зеленчук, защото съдържанието на витамин С и селен спомага за укрепване на имунната система и намалява честотата на респираторните инфекции. Много подходящ е за деца, които страдат от астма.

Брюкселско зеле:

Брюкселското зеле е добър източник на много основни витамини, фибри и фолат. То е богато на витамин C. Брюкселското зеле, заедно с другите си кръстоцветни братовчеди, е доказано, че са много полезни срещу някои видове ракови заболявания, тъй като съдържат много и различни съставки, които могат да повлияят за предотвратяване на заболяването.

Брюкселското зеле, както и други кръстоцветни зеленчуци, обезоръжават причиняващите рак химикали и едновременно с това подсилват ензимите, предпазващи организма ни от отравяне.

Други проучвания показват, че Брюкселското зеле предпазва от рак на пикочния мехур. Свойствата на Брюкселското зеле срещу рака на пикочния мехур идват от високите му нива на изотоцианити, които са силни анти-карциногени.

Броколи:

Най-ценната съставка в броколите безспорно е сулфорафанът. Това вещество от една страна предотвратява появата на рак на стомаха (като убива Хеликобактер пилори, която го причинява) и рак на кожата (като неутрализира вредното въздействие на ултравиолетовоте лъчи), а от друга спира растежа на вече зародилите се туморни клетки и при много от останалите видове рак. С това си действие сулфорафанът е най-мощното антиканцерогенно вещество, познато на науката до този момент.

БГНЕС