Каква е връзката летище-инсулт?


Рискът от инсулт, инфаркт и сърдечно-съдови заболявания се увеличава с 10-20% в райони, в които има повишени нива на шум от самолетни двигатели
, сочи изследване, публикувано в "Бритиш медикъл джърнъл", цитирано от Би Би Си.


Проучването на експертите е обхванало 3,6 милиона души, живеещи в района около лондонското летище Хийтроу. Специалистите са съгласни, че преди рева на самолетните двигатели много други фактори водят до повишаване на риска от изброените горе заболявания.

Шефът на проучването д-р Ана Хейнсъл от лондонския "Импириъл колидж" подчертава, че ролята на шума от самолетите не е категорично доказана. Но с много голяма степен на достоверност може да се твърди, че този фактор допринася - например влияе върху повишаване на кръвното налягане и нарушаване на съня.


Каква е връзката летище-инсулт?


Налице е т. нар. стресова реакция при силен шум - ако изведнъж сте подложен на него, пулсът ви се ускорява, а кръвното ви се вдига. Доколкото предизвикваният от самолетните двигатели шум може да е дразнещ за някои хора, това може да води до повишаване на кръвното им налягане и до свързани с това заболявания.

Учените допълват, че на по-задълбочено изучаване подлежи влиянието върху хората на този вид шум в зависимост от това в кои часове от денонощието те са подложени на него.

Изследването използва данни за нивата на шум през 2001 година, подадени от службата за гражданска авиация, за 12 населени места и 9 области извън Лондон, в които шумът от излитащи и кацащи самолети превишава 50 децибела - това е нивото при провеждане на нормален разговор в тиха стая.

Учените са се опитали да изолират в хода на работата си въздействието на други фактори като незавидно материално състояние, етническа принадлежност и тютюнопушене. В сравнение с тях влиянието на шума от самолетите върху здравето на хората е направо незначително, но играе роля.

Много по-голям риск за здравето на хората представляват фактори като пушенето, липсата на физическа активност и нездравословното хранене.

В съпътстваща резултатите от изследването статия професор Стивън Стейнсфелд от лондонския университет "Куин Мери" пише: "Резултатите показват, че продължителният престой на летища и постоянното излагане на шум, предизвикван от самолети, може би директно влияе върху здравето на хората. Това би трябвало да бъде взимано предвид от хората, които взимат решенията за разширяване на летищата в гъсто населени райони".

В същия брой на "Бритиш медикъл джърнъл" са публикувани резултатите на проучване, което показва непосредствена връзка между броя на постъпващи в болница хора със сърдечно-съдови заболявания и факта, че живеят близо до някое от 89 летища в САЩ.

Източник: БГНЕС