Подберете подходящия цвят храна според нуждите на организма си


Подберете подходящия цвят храна според нуждите на организма си

Синьо, червено, зелено и жълто - плодовете съдържат витамини според цветове си, казват германски специалисти.


Зеленият цвят намалява високия холестерол и засилва имунната система.
Хлорофилът, съдържащ се в зелените плодове и зеленчуци, отговаря за по-доброто използване на кислород от мозъчните клетки. Особено ценни са броколи, спанак и киви.


Плодовете и зеленчуците с червен и оранжев цвят съдържат доста каротеноиди, които неутрализират агресивните молекули на вредните вещества, укрепват дихателните пътища и подобряват зрението. Особено важни продукти с този цвят - тиквата, морковите, доматите, червеният пипер, мандарините, динята.


Сините и лилавите плодове са естествени антибиотици. Предотвратяват възпаление, предпазват от инфекции и укрепват сърцето. Богати на полифеноли са боровинките, цвеклото, гроздето, къпините, касиса.


Жълтият цвят на плодовете и зеленчуците означава и по-голямо количество флавоноиди, които са пазители на добрия холестерол. Богати на тях са жълтата чушка, прасковата, мангото, зрелите круши и грейпфрута.


Нека оцветим трапезата си богато и да я направим още по-красива и полезна през предстоящите студени дни, за да сме здрави и
да се наслаждаваме на лежерното очарование на есента и зимата!


Източник: БГНЕС