За превенция на високото кръвно налягане -
5 часа спорт седмично


Пет часа спорт седмично може да намали с 20% риска от развитие на хипертония в бъдеще, твърдят китайски учени, чието изследване е публикувано в списание "Hypertension".

Изследователите анализирали резултатите от 13 проучвания за влиянието на физическата активност върху кръвното налягане. Участниците са от САЩ, Европа и Азия и са над 136 800 души. По време на изследването 15 600 души били диагностицирани с хипертония.


За превенция на високото кръвно налягане - 5 часа спорт седмично


Изследването констатира, че хората, които се упражняват по 5 часа седмично в свободното си време намаляват с близо 20% риска от високо кръвно налягане, за разлика от тези, които се занимават с по-малко от един час на седмица. При тези, които са спортували по три часа седмично, рискът е с 11% по-малък.

В САЩ около 78 милиона души имат високи показатели на артериалното налягане. Това състояние обикновено е без видими симптоми и затова не се лекува.

Учените изрично подчертават, че ефектът се получава при упражнение в свободното време, а не по време на работа с физическа натовареност.

Източник: РИА "Новости"