Чипсът вреди сериозно на развитието на децата

 

Чипсът вреди сериозно на развитието на децатаЛекарите отдавна предупреждават за рисковете от прекаляването с чипса, но ново изследване разкри вреда от пържените картофени кръгчета върху психиката на малките деца.


Чипсът вреди на холестерола в кръвта и води до наднормено тегло. Също така има отрицателно въздействие върху сърдечно-съдовата система, а в ранна детска възраст води до проблеми в психическото развитие.

Чипсът вреди сериозно на развитието на децатаИзследователи от университета в Бристол провели задълбочено проучване на проблема.

Те изследвали група деца между 3 и 4 години, някои от които консумирали чипс всеки ден.

Резултатите при тях показали нарушения на паметта, ниско ниво на творческо мислене и понижена концентрация.


Чипсът вреди сериозно на развитието на децатаТакива деца намаляват успеха си в училище и имат поведенчески проблеми в семейството и в класната стая.

Изследването показва, че причината за проблема са наситените мазнини в продукта. Те пречат на правилното функциониране на мозъка на детето и неговото хармонично развитие .

Най-тревожен е фактът, че последствията от прекомерната употреба на чипс в ранна възраст са необратими. Ето защо специалистите препоръчват на родителите напълно да премахнат пържените картофи и чипса от диетата на децата си.

Източник: БГНЕС