Редовната физическа активност е най-добрата превенция срещу рака на шийката на матката


Физическата активност за половин час на ден намалява риска от рак на шийката на матката с близо 50%, установиха британски учени.

Дори само 38 минути физическа дейност на ден в комбинация с поддържането на здравословно тегло помагат за предотвратяването на 44% от новите случаи във Великобритания.

Това означава, че на година могат да бъдат предотвратени около 3 700 разболявания.


Редовната физическа активност е най-добрата превенция срещу рака на шийката на матката


Ракът на шийката на матката засяга главно жени над 60-годишна възраст.

Най-разпространеният вид е ендометриозата, която засяга тъкан от вътрешната обвивка на матката.

Учените от Императорския колеж в Лондон анализирали всички научни изследвания за рака на шийката на матката, диети, физическа активност и телесно тегло за целите на първото глобално проучване от 2007 година насам.

Екипът смята, че има различни причини за връзката между тялото и рака като мастните клетки, освобождаващи хормони, които могат да увеличат риска от някои видове рак. Редовната физическа активност помага за поддържането на здравословно ниво на хормоните, за засилване на имунната система и за здрава храносмилателна система.

Изследователите установили още, че пиенето на кафе намалява риска от рак на шийката на матката, но не в такава голяма степен, че да бъде препоръчано като достатъчно ефективна предпазна мярка.


Източник: БГНЕС