Историята на един парфюм за Кенеди

За първи път от над 60 години парфюмът, създаден за Джон Кенеди от френски аристократ през 1937 г., беше пуснат на пазара.

Интригуващата история на парфюма Eight&Bob започнала, когато бившият президент бил колежанин на ваканция на Френската Ривиера. Сайтът Fashionista съобщава, че той завързал разговор с французина Албер Фуке, като го попитал как се казва парфюмът му.

Парфюмеристът оставил мостра от парфюма в хотела на Кенеди със следната бележка: "В това шишенце ще откриете същината на френския блясък, който липсва на вашата американска личност". Когато Кенеди се върнал в САЩ, той изпратил писмо на Фуке, в което написал, че всичките му приятели в родината му харесали парфюма и го помолили за осем мостри и "ако производството позволява, още една за Боб" (брат му Робърт Кенеди).

Фуке откликнал на молбата му и след като кръстил мострите Eight&Bob, се родила марката. Парфюмеристът бил шокиран, когато започнал да получава поръчки от холивудски звезди като Кари Грант и Джеймс Стюарт, които разбрали за аромата от бащата на Кенеди Джо. През 1939 г. Фуке починал при автомобилна катастрофа. След смъртта му икономът на семейство Фуке Филип продължил да изпълнява поръчки, докато началото на Втората световна война го принудило да напусне работата си.

При последните доставки на парфюма Филип криел шишенцата в книги, които грижливо изрязвал саморъчно, за да не могат нацистите да го конфискуват. По-късно семейството му възстановило формулата и производствения процес и Eight & Bob отново се появи на пазара за първи път от 60 години.

Историята на един парфюм за Кенеди

Съставките на парфюма с дървесен и ванилов аромат остават строго пазена тайна. Компанията твърди, че той съдържа екстракти от растението Андреа, прякора, който Фуке дал на растението, когато го открил при пътуване в Чили. Представител на парфюмерийната компания съобщи, че той "мирише много на 40-те години на миналия век". Растението дава плод само през декември и януари и само 7% от плода е годен за употреба, така че компанията не знае колко шишенца с парфюма ще бъдат произведени до завършването на процеса.

Източник: БГНЕС