Фейсбук ни прави по-нещастни

Фейсбук ни прави по-нещастниАмерикански изследователи от Мичиганския университет установиха, че макар да сме в постоянна връзка с приятелите си чрез социалната мрежа Фейсбук, това не ни прави по-щастливи.

Според изследователите колкото повече хората прекарват във Фейсбук, толкова по-ниска е собствената им удовлетвореност от живота. "Хората не се чувстват по-щастливи, когато поддържат виртуални контакти. Фейсбук осигурява възможност за задоволяване на основната човешка потребност от общуване. Но вместо да увеличава удовлетвореността от живота, мрежата има обратния ефект", обясни социалният психолог Итън Крос.

В изследването участват 82 възрастни, които имат профили във Фейсбук и се възползват от достъп дори чрез мобилния им телефон. Резултатите показват, че средно участниците отварят страницата си по пет пъти на ден. По време на проучването, продължило 2 седмици, ежедневно участниците отговаряли на въпроси като "Сега тревожите ли се?, Колко самотен се чувствате ?" и др. Учените помолили доброволците да оценят степента на удовлетвореност от живота в началото и края на проучването и установили, че колкото по-често използвате Фейсбука си, толкова по-зле се чувствате. В същото време комуникацията лице в лице е извор за повече положителни емоции, настроение и удовлетвореност от общуването.

Източник: БГНЕС